Svet

U Omanskom zalivu napadnut tanker izraelskog milijardera

Peta flota SAD potvrdila napad na tanker koji je plovio pod liberijskom zastavom
U Omanskom zalivu napadnut tanker izraelskog milijarderawww.globallookpress.com © Petty Officer 2nd Class Brenton /Keystone Press Agency

Tanker, koji je plovio pod liberijskom zastavom, pogođen je u jutros projektilom u blizini obale Omana, što je prouzrokovalo manju štetu na trupu broda, potvrdio je danas komandant Pete flote mornarice Sjedinjenih Američkih Država Timoti Hokins.

"Preliminarni izveštaji ukazuju da je brod pogođen projektilom. Na trupu ima manjih oštećenja, ali nije došlo do izlivanja tereta, ili prodiranja vode", saopštila je kompanija "Istern Pacifik šiping", u čijem je vlasništvu napadnuti tanker "Pacifički cirkon", koji je prevozio gasno ulje.

"Svi članovi posade su bezbedni i na broju", dodala je kompanija sa sedištem u Singapuru, a u vlasništvu izraelskog milijardera Idana Ofera, precizirajući da se incident dogodio na oko 150 milja (240 kilometara) od obale Omana.

Američka Peta flota, koja patrolira tim vodama, potvrdila je agenciji Rojters da je u Omanskom zalivu došlo do incidenta, ali nije iznela nikakve druge detalje.

Vode Omanskog zaliva su tokom poslednjih godina bile poprište napada na tankere usled povećanih regionalnih napetosti s Iranom. U julu 2021. gogodio se navodni napad dronom na tanker u vlasništvu jedne izraelske kompanije. Iran je tada odbacio navode o svojoj umešanosti u incident.

Prema sajtu za praćenje brodova "Marin trafik", tanker "Pacifički cirkon" je poslednji put viđen u blizini obale omanske provincije Liva u ponedeljak ujutro. Isplovio je iz omanske luke Sohar u ponedeljak popodne u pravcu Buenos Ajresa.

 

 

image