"Blumberg": SAD sa jedne strane pozivaju na uzdržanost, a ispod žita šalju još oružja Izraelu

Oružje Izraelu stiže na gotovo dnevnoj bazi, navode iz Pentagona

Pentagon je tiho intenzivirao slanje vojne pomoći Izraelu, isporučujući im više laserski navođenih raketa za njihove helikoptere "apač", kao i granate kalibra 155 mm, uređaje za noćno osmatranje, municiju za uništavanje bunkera i nova vojna vozila, piše "Blumberg" pozivajući se na interni spisak Ministarstva odbrane.

Slanje dodatnog oružja i municije uz već postojeće presretače za "gvozdenu kupolu" i "Boingove" pametne bombe, nastavlja se uprkos učestalim pozivima Bele kuće Izraelu na uzdržanost u bombardovanju Pojasa Gaze.

Oružje se već isporučuje ili Ministarstvo odbrane radi na tome da ga učini dostupnim iz zaliha u SAD i Evropi, navodi se u dokumentu u koji je "Blumberg" imao uvid. Do kraja oktobra isporučeno je svih 36.000 granata kalibra 30 mm, 1.800 komada municije M141 za razbijanje bunkera i najmanje 3.500 uređaja za noćno osmatranje, pokazuju podaci.

Portparol Pentagona je odbio da razgovara o pojedinostima, ali je Ministarstvo odbrane u saopštenju navelo da "koristi nekoliko puteva – od internih zaliha do kanala američke industrije – kako bi osiguralo da Izrael ima sredstva za odbranu".

"Ova bezbednosna pomoć nastavlja da stiže skoro svakodnevno", navodi se u saopštenju i dodaje da SAD brzo obezbeđuju precizno navođenu municiju, bombe malog prečnika, artiljerijske granate od 155 mm i drugu municiju, uz presretače za "gvozdenu kupolu" i medicinsku opremu.

Snabdevanje artiljerijskim granatama i drugom municijom izazvalo je kritike nevladinih organizacija koje kažu da su američke zalihe omogućile Izraelu da nastavi sa kampanjom bombardovanja za koje zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze kažu da je ubilo više od 10.000 ljudi, uključujući 4.000 dece.