Svet

Izrael steže stisak nad Zapadnom obalom

Na okupiranoj palestinskoj teritoriji došlo je do ogromnog porasta nasilja otkako je Izrael objavio rat Hamasu u Pojasu Gaze
Izrael steže stisak nad Zapadnom obalomGetty © Amir Levy / Stringer

Haim Silberštajn, jevrejski naseljenik, vidi samo jedan odgovor na napad Hamasa od 7. oktobra - širenje naselja i učvršćivanje ionako snažnog stiska Izraela nad okupiranom Zapadnom obalom.

"Treba da iskoristimo ovo da ojačamo sebe, razvijemo svoje zajednice i produbimo svoje korene u svojoj domovini", rekao je on "Fajnenšel tajmsu". "To bi trebalo da bude naš primarni odgovor na ovu agresiju".

Silberštajn je jedan od oko 500.000 jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali, većoj od dve palestinske teritorije, koja je doživela ogroman porast nasilja u nedeljama od početka rata u Pojasu Gaze.

Čak i pre 7. oktobra, Zapadna obala, koja je pod izraelskom vojnom okupacijom od 1967. godine i gde se jevrejska naselja postepeno šire uprkos protivljenju međunarodne zajednice, trpela je najgore nasilje od kraja druge intifade, odnosno ustanka, 2005. godine, pri čemu su izraelske snage sprovodile skoro svakodnevne napade na teritoriju.

UN su saopštile da su od izbijanja najnovijih sukoba izraelske snage na Zapadnoj obali ubile 167 Palestinaca, dok su naseljenici ubili još osam. U utorak je u tokom racije u blizini granice sa Izraelom stradalo još sedam. Skoro 1.000 ljudi je proterano iz svojih sela, saopštile su UN.

Neki kolonisti, koji smatraju da je Zapadna obala deo zemlje Izrael, osećaju da imaju prava da otimaju Palestincima zemlju i stoku zbog onoga što se dogodilo 7. oktobra. Neki čak planiraju da se dosele i u Pojas Gaze iz kog se Izrael povukao 2005. 

Danijela Vajs, šefica radikalne naseljeničke organizacije "Nahala" govorila je u intervjuu "Njujorkeru" o "naporima" njenog pokreta "da se vrati u Gazu, celu Gazu, i izgradi naselja".

"Naseljenici vide napad Hamasa kao priliku", rekla je Dijana Butu, vodeći palestinski advokat. "Oni koriste nasilje da zauzmu zemlju i znaju da niko ne obraća pažnju, jer su sve oči uprte u Gazu".

Ideja o "dve države" deluje sve manje izvodljiva.

image