Kina smiruje Bajdena: Nema zemlje bez problema, srećno u rešavanju vaših

Odgovarajući na izjavu američkog predsednika da "Kina ima stvarnih problema", iz Pekinga su poželeli Vašingtonu da svom narodu obezbedi bolji život

Uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), gde će se danas sastati kineski i američki lideri, što je susret od velikog značaja za globalnu bezbednost, pršte varnice.

Američki predsednik Džozef Bajden nije izdržao da pre susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom ne uvredi sagovornika, pa je rekao da "Kina ima stvarne probleme". Kineska strana mu je u duhu kineske diplomatije odgovorila da nema zemlje bez problema i poželela Bajdenu da svom narodu obezbedi bolji život.

Kako javlja Si-En-En, američki predsednik je očigledno imao u vidu ekonomske probleme Kine, posebno rastuću nezaposlenost mladih, kao i krizu nekretnina, koja je uplašila "investitore".

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning pozvala se na rukovodstvo Komunističke partije i put socijalizma sa kineskim karakteristikama i kazala da je uverena da će Peking postići bolji razvoj i još svetliju perspektivu.

Izrazila je nadu da će i Vašington smoći snage da "zaista reši svoje probleme i da bolji život svojim građanima".

Ona je istakla da se nada da će Amerika ispuniti svoje obećanje da neće težiti novom hladnom ratu ili sukobu sa Pekingom i da će sarađivati, kako bi se bilateralni odnosi vratili na put zdravog i stabilnog razvoja.

"Što se tiče odnosa Kine i SAD, ključna tačka u postizanju stabilizacije odnosa su zajednički napori dve strane, ali i međusobno poštovanje", ističe Mao Ning.

"Kina se ne plaši suparništva"

Po rečima Mao Ning, rivalstvo između velikih sila ne odgovara duhu vremena i ne može da reši probleme SAD ili globalne izazove.

"Kina se ne plaši suparništva, ali smo protiv da to definiše kinesko-američke odnose", pojasnila je diplomata.

Ona je naglasila da američka strana treba da poštuje legitimna prava Kine na razvoj, kao i pitanja koja izazivaju njenu zabrinutost, umesto da samo ukazuje na svoje brige i potkopava interese Pekinga. Takođe je dodala da Kina ne nastoji da promeni SAD, pa ni Vašington, i da ne bi trebalo da SAD pokušava da preoblikuje ili izmeni Kinu.

Osvrnula se i na pitanje Tajvana, rekavši da je to unutrašnje pitanje Kine, te da je njegovo rešavanje stvar samih Kineza koji ne dozvoljavaju spoljno mešanje. Američka strana, po rečima portparolke, treba da poštuje princip "jedne Kine" i da preduzme konkretne akcije, kako bi se suprotstavila "nezavisnosti Tajvana".

Što se tiče pitanja Južnog kineskog mora, Kina namerava da sva sporna pitanja sa odgovarajućim stranama rešava pregovorima i konsultacijama. Mao Ning je poručila da je odlučnost Kine, da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet nepokolebljiva, a američka strana treba da prestane da traži izgovore za mešanje u sporove oko teritorija i pomorskih prava i interesa između Kine i drugih strana, a pogotovo ne treba da koristi ta pitanja za obuzdavanje Kine.

Si Đinping je stigao u San Francisko dan pre dugo očekivanog sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

APEC je trgovinski i ekonomski forum koji uključuje 21 ekonomiju u azijsko-pacifičkom regionu. Ovogodišnji samit održava se od 11. do 17. novembra u San Francisku, u Kaliforniji.