Budimpešta pooštrava propise o migraciji: Mađarska pripada Mađarima

Prema predlogu zakona boravak u zemlji neće biti neograničen, a stranci će moći da se zaposle samo ako nema kandidata iz Mađarske

Mađarska vlada je podnela parlamentu predlog zakona kojim bi se pooštrili propisi o imigraciji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi MTI.

"Mađarska pripada Mađarima i oni prvenstveno imaju pravo na radna mesta ovde", pa će stranci moći da se zaposle samo ako za određeno radno mesto nema kandidata iz Mađarske, navodi se u saopštenju i pojašnjava da je mera izazvana masovnom imigracijom.

"Broj dovedenih gastarbajtera ne može biti veći od broja slobodnih radnih mesta, a njihovo prebivalište biće samo na ograničeno vreme", saopštilo je ministarstvo.

Kako se ističe, boravak u zemlji neće biti neograničen i stranci ga neće moći automatski produžavati.

"Stranim državljanima će biti dozvoljen ulazak u Mađarsku samo ako se poštuju uslovi, pravni osnov i vremenski okvir koje je postavila mađarska država", saopšteno je iz ministarstva.

Navodi se da će predloženim zakonom biti određeni pravni uslovi za boravak i zapošljavanje stranaca u Mađarskoj, a oni koji se ne pridržavaju mađarskih zakona i propisa moraće odmah da odu, ili će biti proterani.

Državljani trećih zemalja imaju pravo na dugotrajan boravak i zapošljavanje samo uz izričitu dozvolu države, i to samo ako njihovo prisustvo "služi interesima mađarskog društva i ne dovodi u nepovoljan položaj nijednog mađarskog državljanina", precizirano je u predlogu zakona mađarske vlade.