Slažemo se da se ne slažemo: Zašto su očekivanja od sastanka Bajdena i Sija nikad manja?

Lideri dve najveće svetske ekonomije sastaće se nakon godinu dana - ali skoro niko ne očekuje značajan pomak u odnosima Pekinga i Vašingtona, zbog čega će u centru pažnje biti održavanje koliko toliko stabilnog statusa kvo

Predsednici Kine i SAD, Si Đinping i Džozef Bajden, sastaće se danas u San Francisku - godinu dana nakon prošlogodišnjeg razgovora na marginama samita G20 u Indoneziji.

Poseta kineskog predsednika značajna je ne samo zato što je reč o prvom sastanku predsednika dve najveće svetske ekonomije u poslednjih godinu dana, kao i prvoj Sijevoj poseti SAD nakon punih šest godina, već i zato što su lokalne vlasti u Kaliforniji sprovele do sada nezapamćenu akciju čišćenja i sređivanja tog grada, uključujući i uklanjanje velikog broja beskućnika sa glavnih ulica.

Kako su preneli američki mediji, sastanak koji će se održati na marginama foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje organizovan je do najsitnijih detalja, a još nije javno objavljeno ni gde će dvojica lidera razgovarati – osim da će to biti u okolini San Franciska.

Odnosi dveju svetskih sila poslednjih godinu dana se nalaze u silaznoj fazi, a sukob je poprimio su i pomalo komičan ton početkom godine – kada su Amerikanci napravili diplomatski incident zbog "kineskog špijunskog balona", koji je nekoliko dana leteo iznad kontinentalne Amerike pre nego što je oboren.

Bajden je rekao da sastanak ima za cilj da se poboljšaju odnosi sa Kinom nakon perioda zategnutosti veza, kao i da će nastojati da obnovi normalnu komunikaciju dveju supersila, uključujući i vojne kontakte, preneo je Rojters.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da će Bajden i Si razgovarati i o sukobu Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima SAD da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije.

Kako prenosi Si-En-En, američka očekivanja od sastanka nisu velika – za Belu kuću bi uspeh predstavljalo ponovno uspostavljanje vojne komunikacije i razvoj saradnje u borbi protiv trgovine narkoticima.

S druge strane, kineski "Global tajms" piše da se kinesko-američki odnosni nalaze na još jednoj značajnoj raskrsnici, naročito s obzirom da je sledeća godina izborna u SAD, negativni faktori koji utiču na odnose Kine i SAD mogu se pojaviti neočekivano.

U tom kontekstu, dodatna stabilizacija odnosa i stvaranje dugoročnog pozitivnog zamaha su izazov sa kojim obe strane moraju da se suoče. To nije u interesu samo tih dveju zemalja, već je i za čitavu međunarodnu zajednicu, piše kineski list.

Prvi sastanak Bajdena i Sija nakon godinu dana

"Sam sastanak Sija i Bajdena je, kao i prvi sastanak od samita G20 na Baliju prošle godine, prilika da lideri dveju najvećih svetskih ekonomija uvide zbog čega i kako se ono što su se dogovorili prošle godine u svega nekoliko meseci raspalo, i zbog čega su odnosi umesto poboljšanja dramatično pogoršani nakon tog samita", kaže za RT Balkan naučni saradnik u centru za studije "Pojasa i puta" pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić.

On objašnjava da je prošlogodišnji sastanak trebalo da bude prvi korak u uspostavljanju detanta između dve supersile, ali da je umesto toga došlo do zaoštravanja odnosa. 

Umesto toga, Amerikanci su počeli da jačaju svoje vojno prisustvo u regionu Istočne Azije, kroz bližu saradnju sa Južnom Korejom, Japanom, Filipinima i savezom AUKUS.

Kako kaže Aleksandar Mitić, "svi ti aranžmani predstavljaju mehanizme za pravljenje nekog budućeg, azijskog NATO-a".

"Toga su svesni i u Pekingu, zato su na te akcije Vašingtona reagovali burno. SAD su nastavile sa retorikom 'razdvajanja' od kineske ekonomije, kao i sa restriktivnim merama protiv kineskih tehnoloških kompanija, koje optužuju za špijunažu. Američka retorika je pod okriljem nacionalne bezbednosti pogoršala odnose sa Pekingom", objašnjava on.

Sastanak bez velikih očekivanja

Sve to je dovelo do smanjenih očekivanja kada su u pitanju rezultati najnovijeg susreta dvojice lidera. Kako je u tekstu za "Forin polisi" napisala Agate Demre, za to postoji nekoliko razloga - od američkih predsedničkih izbora sledeće godine, koji Bajdenu sužavaju manevarski prostor, do određenih ekonomskih problema sa kojima se Kina suočava.

Ipak, možda i glavni razlog malih očekivanja predstavlja činjenica da se Amerika i Kina slažu oko malo čega. Amerikanci nisu uspeli da ubede svoje kolege u Pekingu da njihova (često konfuzna i protivrečna) politika "smanjenja rizika" u odnosima sa Kinom nije usmerena protiv ekonomskog rasta te zemlje - što u Kini s pravom nailazi na skepticizam.

Zbog toga obe strane mogu da se nadaju jednostavno - očuvanju direktne komunikacije, odnosno da se "slože da se ne slažu" oko čitavog niza pitanja i okrenu (ograničenoj) saradnji u oblastima u kojima i dalje koliko toliko mogu da pronađu zajednički jezik, kao što su borba protiv klimatskih promena i kontrola razvoja veštačke inteligencije.

"Biće razgovora i o bilateralnim i globalnim temama, o svetskoj ekonomiji koja usporava. U njihovom interesu je da ponovo pokrenu svetsku ekonomiju, i tu imaju zajednički interes, kao i u borbi protiv klimatskih promena", zaključuje Mitić.

U narednih nekoliko dana saznaćemo da li će sastanak dvojice lidera ostvariti neke od zacrtanih ciljeva, ili će njegov najveći uspeh biti dubinsko čišćenje "Zlatnog grada" na američkoj zapadnoj obali.