Svet

Šolc navija da Tramp izgubi

Nemački kancelar nada se da će američki glasači "odbaciti populizam" na glasanju na predsedničkim izborima 2024. godine
Šolc navija da Tramp izgubi© Tanjug/Kevin Lamarque/Pool via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se nada da će bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, koji je objavio da će se treći put kandidovati za predsednika, izgubiti izbornu trku.

Šolc je u intervjuu za nemački "Velt" datom na marginama samita G20 na Baliju, čije delove prenosi "Špigl", izjavio da ga Trampova kandidatura nije posebno impresionirala.

Nemački kancelar rekao je da se nada da će američki glasači na predsedničkim izborima 2024. godine "ponovo odbaciti populizam".

Reči hvale uputio je sadašnjem američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

"Bajden je vrlo sposoban, vrlo mudar i iskusan političar koji se posvetio pitanjima globalnog razvoja i onima važnim za transatlantske odnose", smatra Šolc.

Na pitanje novinara da li su se okupljeni na samitu G20 bavili Trampovom objavom kandidature, nemački kancelar odgovorio je: "Najbolja vest verovatno je - ni najmanje".

Za komentar Trampove namere da ponovo uđe u predsedničku trku, novinari su na samitu G20 upitali i Džozefa Bajdena. Na pitanje da li želi da reaguje na vesti iz Floride, on je kratko odgovorio: "Ne baš".

Prethodno je na Tviteru objavio "Tramp je izneverio Ameriku" i video kojim je želeo da potkrepi svoje reči.

 

image