Počela naredna faza kopnene operacije, prekinute sve telekomunikacione usluge u Gazi

Izraelska vojska saopštila je večeras da su vojnici u blizini bolnice Al Šifa pronašli telo Jehudit Vajs (65), koja je bila jedna od oko 240 talaca koje su militanti Hamasa kidnapovali u južnom Izraelu 7. oktobra

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su prodor i detaljnu pretragu bolnice El Šifa za koju tvrde da je jedno od uporišta Hamasa. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koju je predložila Malta a u kojoj se traži uspostavljanje humanitarnih pauza u Gazi, ali nije usvojen ruski amandman koji je ciljao na uspostavljanje primirja i prekid vatre.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će se izraelska operacija u Gazi "završiti kada Hamas više ne bude imao kapacitet da ubija, zlostavlja i čini užasne stvari Izraelcima", prenosi portal "Tajms of Izrael".

Bajden je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom rekao da izraelska vojska ima "obavezu da bude što je moguće opreznija u pohodu na svoje ciljeve. Hamas je rekao da planira da ponovo napadne Izraelce i to je strašna dilema".

Predsednik SAD dodao je i da Izrael preduzima rizik izvodeći vojne operacije oko i u bolnici El Šifa u gradu Gazi, ali "jedna stvar je utvrđena: Hamas zaista ima štab, oružje, materijal ispod ove bolnice i — pretpostavljam — druge".

Napomenuo je i da su američki zvaničnici razgovarali sa Izraelcima, pozivajući ih da budu neverovatno oprezni u vojnim akcijama oko bolnica u palestinskoj enklavi.

16. nov 2023 • 20:29

IDF pronašao telo Jehudit Vajs, majke petoro dece koju je kidnapovao Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je večeras da su vojnici u blizini bolnice Al Šifa pronašli telo Jehudit Vajs (65), koja je bila jedna od oko 240 talaca koje su militanti Hamasa kidnapovali u južnom Izraelu 7. oktobra.

Telo je pronađeno u zgradi u blizini bolnice Al Šifa u Gazi, saopštila je izraelska vojska.

Kako se navodi, telo su identifikovali forenzičari i vraćeno je u Izrael, a porodica je obaveštena, prenosi "Tajms of Izrael".

Vajs, majka petoro dece, oteta je iz kibuca Beeri 7. oktobra. Njen muž, Šmulik Vajs, ubijen je u njihovoj kući, prenosi Tanjug.

IDF nije dao više detalja o uzroku smrti.

UNRVA: Kanalizacija se izlila na ulice Rafe u Gazi

Kanalizacija se izlila ulicama grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe, saopštio je danas direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom Istoku Tomas Vajt.

"Kanalizacija teče ulicama Rafe jer su sve kanalizacione pumpe ostale bez goriva", napisao je Vajt na svom nalogu na mreži Iks.

On je ranije upozorio da će nestašica goriva dovesti do toga, kao i do prestanka rada pumpi za vodu, kao i opreme za prečišćavanje otpadnih voda, prenosi Tanjug.

"U Rafi su svih 10 bunara prestali da pumpaju vodu, a to su jedini izvori vode u gradu. Zašto? Nema goriva. Fabrika za desalinizaciju u Kan Junisu prestala je da radi, jer nema goriva. Otpadne vode se ne ispumpavaju u Rafi, jer su sve tri prestale sa radom pošto nema goriva", rekao je Vajt.

Mediji: Izrael nije pronašao jasne dokaze aktivnosti Hamasa u bolnici

Izrael nije pronašao jasne dokaze aktivnosti palestinskih militanata u medicinskom kompleksu Al-Šifa, što je navelo zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, da pojačaju pritisak na Izrael da pristane na pauzu u neprijateljstvima, piše "Vašington post".

"Izrael se nadao da će kontroverzni napad otkriti ubedljive dokaze o značajnim militantnim aktivnostima u Al-Šifi... Nedostatak jasnih dokaza do sada je već naveo zapadne saveznike, uključujući SAD, da pojačaju pritisak na Izrael da se dogovori o pauzi u neprijateljstvima", navodi list, pozivajući se na neimenovanog evropskog diplomatu.

Izraelske trupe i dalje vrše raciju u bolnici Al-Šifa u Gazi, najvećoj u regionu, iako su do sada otkrili "oskudne dokaze o Hamasu" u toj ustanovi.
Izraelska vojska, međutim, insistira da je pronašla "ogromnu količinu oružja Hamasa... u zgradi bolnice Šifa", kaže potpukovnik Džonatan Konrikus, koji je u sredu uveče objavio video snimak snimljen u bolnici.

Ponovo prekinute sve telekomunikacione usluge u Gazi

Sve telekomunikacione usluge su u prekidu u Pojasu Gaze zbog nedostatka goriva, saopštila je danas palestinska telekomunikaciona kompanija Paltel.
Paltel je napomenuo da su u prekidu fiksna i mobilna mreža, kao i internet u Gazi, preneo je "Tajms of Izrael".

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Filip Lazarini potvrdio je da je nestašica goriva kriva za nestanak struje.

"Gaza je ponovo u potpunom komunikacijskom 'mraku' i to je zato što nema goriva", rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

Pored Paltela, juče je i druga glavna kompanija u Gazi, Javal, upozorila na "potpuni prekid telekomunikacija u narednim satima" u Pojasu Gaze.

"Glavne podstanice i prekidači u Pojasu Gaze postepeno se gase zbog nestanka goriva", prenosi Rojters zajedničko saopštenje kompanija.

UN su saopštile da njihovi kamioni nisu bili u mogućnosti da isporuče zalihe takođe zbog nedostatka goriva od utorka ujutro.

Gorivo je neophodno i za bolnice, pekare, generatore električne energije i pumpne stanice za vodu u Gazi, ali Izrael nedeljama blokira isporuke, uz tvrdnju da bi Hamas mogao da ga ukrade, navodi Bi-Bi-Si.

Galant: Počela naredna faza kopnene operacije

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da su odbrambene snage Izraela locirale "značajne stvari" u bolnici Al Šifa i istakao da se kopnena operacija nastavlja na precizan, selektivan, ali veoma, odlučan način.
On nije precizirao šta je pronađeno u bolnici, preneo je "Tajms of Izrael".

"Operacija se nastavlja i izvodi se na precizan, selektivan, ali veoma odlučan način", rekao je on prilikom posete komandnom centru 36. divizije.

Kazao je da je IDF završio zauzimanje zapadnog dela grada Gaze i očistio područje od svih Hamasovih operativaca i sredstava.

"Počela je sledeća faza", istakao je Galant.

Oružano krilo Hamasa preuzelo odgovornost za napad na kontrolni punkt

Oružano krilo palestinske militantne grupe Hamas preuzelo je odgovornost za današnji napad na kontrolni punkt između Jerusalima i Vitlejema, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Šin Bet: Hamas stoji iza napada na kontrolni punkt u blizini Jerusalima

Izraelska obaveštajna služba Šin Bet identifikovala je trojicu ubijenih terorista koji su napali kontrolni punkt na Zapadnoj obali južno od Jerusalima.
Oni su u napadu ranili šest osoba, naveo je Šin Bet i dodao da je reč o pripadnicima Hamasa iz Hebrona, preneo je "Tajms of Izrael".

Dvojica od trojice ubijenih identifikovana su kao Abed el-Kader Kavasme (26), sin Abdalaha Kavasme, šefa Hamasovog vojnog krila u Hebronu, koji je ubijen 2003. godine i Hasan Mamun Kafiša (28), član Hamasa, čiji je ujak bio pripadnik Hamasa i proteran u Tursku 2011. godine.

Šin Bet je saopštio da još nije završio identifikaciju trećeg teroriste, ali palestinski mediji su ga identifikovali kao Nasera Kavasmea.

Šef policije Jakov Šabtai rekao je da su naoružani napadači planirali
mnogo veći napad, navodi Rojters.

Oni su juče stigli vozilom iz pravca Vitlejema i otvorili vatru kada su tamošnje izraelske snage počele su da ih ispituju, rekao je novinarima Šabtai na licu mesta.

Oni su ubijeni kada su izraelske snage uzvratile, istakao je on.
Nakon pucnjave, policija je saopštila da je pronašla dve automatske puške, dva pištolja, stotine komada municije, 10 potpuno napunjenih šaržera i dve sekire u njihovom vozilu.

Palestinska strana za sada nije dala komentar.

SZO: UN traže načine da evakuišu pacijente, ali su opcije ograničene

Ujedinjene nacije razmatraju načine da evakuišu pacijente iz bolnice El Šifa u Gazi, ali opcije su ograničene zbog bezbednosnih i logističkih prepreka, izjavio je danas visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Rik Brenan.

Jedna prepreka se sastoji u tome da Palestinski Crveni polumesec nema dovoljno goriva za ambulantna vozila da evakuiše pacijente, istakao je za Rojters Brenan, koji se trenutno nalazi u Kairu.

Egipat je spreman da pošalje svoja ambulantna vozila u Gazu, kako bi pomogao u evakuaciji ljudi, dokle god postoje bezbednosne garancije i siguran prolaz.

SZO veruje da ima oko 600 pacijenata, od kojih je 27 kritično, u bolnici El Šifa. Prioritet za evakuaciju će imati osobe u kritičnom stanju i 36 novorođenčadi, koji nemaju pristup inkubatorima, jer nema goriva, naveo je predstavnik SZO.

"Planovi o evakuaciji su se zakomplikovani činjenicom da su komunikacije sa bolnicom u prekidu skoro sve vreme", napomenuo je Brenan.

IDF pretražuje bolnicu El Šifa, Islamski džihad: I dalje traju borbe oko bolnice

Izraelska vojska (IDF) pretražuje bolnicu El Šifa u gradu Gaza za koju tvrdi da je palestinska militantna grupa Hamas koristi kao vojnu bazu, prenosi Bi-Bi-Si.

Istovremeno, militantna grupa Islamski džihad saopštila je da su njeni borci i dalje uključeni u "žestoke borbe" sa izraelskim snagama u blizini bolničkog kompleksa.

Snage IDF-a ušle su u bolnicu, najveću u Gazi, u sredu u ranim jutarnjim satima u, kako je navedeno, "ciljanoj operaciji protiv Hamasa".

Izraelska vojska je kasnije saopštila da je pronašla "operativni centar" u bolnici.

Borelj: Jedan horor ne opravdava drugi

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj apelovao je danas na Izraelce da ne dozvole da ih obuzme gnev prilikom odgovora na Hamasov smrtonosni napad od 7. oktobra.

On je rekao da "jedan horor ne opravdava drugi", preneo je Rojters.

Borelj je ovo izjavio tokom posete Izraelu, govoreći pored izraelskog ministra spoljnih poslova Elija Koena, nakon što su njih dvojica posetili kibuc Beri, jedno od mesta Hamasovog napada 7. oktobra.

"Razumem vaš gnev, ali dozvolite mi, molim vas da vas ne proguta gnev. Mislim da je to nešto što najbolji prijatelji Izraela mogu da vam kažu", rekao je Borelj.

Ranije je objavljeno da će Borelj, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, posetiti Bliski istok u pokušaju da se zaštite civili, otvore novi humanitarni koridori i da pripreme region za mirovne pregovore.

Kako je preneo "Gardijan", takođe se navodi da će upozoriti da je naseljavanje doseljenika na Zapadnoj obali "totalno neprihvatljivo" i da se mora završiti.

Borelj će, između ostalih, razgovarati i sa predstavnicima porodica talaca.

Potom će otići u Ramalu na razgovor sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a sastaće se i sa još nekim regionalnim liderima.

Državljani BiH sinoć napustili Gazu: 36 osoba evakuisano, šest se nije pojavilo

Državljani BiH koji su kasno sinoć uspeli da napuste Gazu stigli su u Kairo, a prema rečima ambasadora BiH u Egiptu Sabita Subašića iz Gaze je do ovog trenutka evakuisano 36 osoba, dok se šest nije pojavilo.

"Potraga za našim ljudima bila je veoma komplikovana. U pitanju je ogroman prostor sa velikim brojem ljudi iz različitih zemalja. Pripremili smo jedan veliki baner na kojem je pisalo BiH, a 36 osoba, pod policijskom pratnjom, sa mnogo punktova za proveru stiglo je u Kairo", rekao je Subašić za sarajevski "Dnevni avaz".

Umesto planirana tri sada je za odmor u glavnom gradu Egipta preostalo dva i po dana.

Za transport prema BiH postoje dve opcije, što će biti precizirano tokom dana sa radnom grupom na nivou Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara.

Iz Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara najavljene su provere svih evakuisanih iz Gaze, a Subašić ne očekuje da tu bude problema.

"Ministarstvo bezbednosti treba da radi svoj posao, provere su normalne posebno kada ljudi dolaze iz tih nekih kriznih područja. Nadam se da svi ljudi u BiH uvažavaju činjenicu da je ovo jedan važan humanitarni čin, ali i obaveza BiH. Sad je ovo veliki izazov, treba završiti ovaj posao, ali proces se nastavlja. Mi imamo šest osoba koje nisu došle iz ko zna kojih razloga. Nadam se da nije ništa loše, moramo to istražiti", kaže Subašić.

On kaže da će oni imati priliku da se evakuišu u narednom periodu, a postoje i novi koji se javljaju.

"Imamo i deo ljudi koji nisu dobili saglasnost, a mi ćemo i dalje insistirati da svi ti ljudi koji su na našem spisku budu evakuisani. Proces evakuacije teče zavisno od događaja u Gazi", naveo je ambasador Subašić.

Ministar za nacionalnu bezbednost Izraela: Moramo da se pozabavimo Hamasom na Z. Obali

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Gvir izjavio je danas da bi palestinske vlasti i Hamas na Zapadnoj obali trebalo da budu tretirani isto kao Hamas u Pojasu Gaze.

"Moramo da se pozabavimo Hamasom na Zapadnoj obali i palestinskim vlastima koje imaju slične stavove kao Hamas i njegovi čelnici", rekao je Gvir, nakon jutrošnjeg napada na kontrolnom punktu južno od Jerusalima, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelske vlasti su saopštile da je najmanje pet osoba povređeno, uključujući jednu koja je u kritičnom stanju, u terorističkom napadu koji se dogodio jutros u blizini Jerusalima.

Iz policije su naveli da su trojica napadača neutralisana.

Lapid: Bajden mora da ode

Izraelski glavni opozicioni lider Jair Lapid pozvao je danas premijera te zemlje Benjamina Netanijahua da podnese ostavku zbog, kako je ocenio, lošeg postupanja vlade u ratu protiv palestinskog Hamasa.

Lapid je rekao da želi stvaranje "nacionalne rekonstrukcione vlade", koju bi mogla da vodi Netanijahuova partija Likud, ali da je važno da Netanijahu ode, preneo je Bi-Bi-Si.

Lapid je na platformi Iks naveo da su izraelska vojska i javnost pokazali otpor nakon smrtonosnog upada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali da je u svemu "najslabija karika vlada, a posebno premijer".

"Čujem priče da sada nije pravo vreme (za promenu). Čekali smo 40 dana, nema više vremena. Ono što nam odmah treba je vlada koja će se baviti ni sa čim drugim, nego bezbednošću i ekonomijom", poručio je Lapid.

Lapid se nije priključio izraelskoj ratnoj vladi oformljenoj nakon 7. oktobra, za razliku od drugog opozicionara Benija Ganca.

Rusija isporučila novi kontigent humantitarne pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze

Još jedan kontigent humanitarne pomoći iz Rusije za Pojas Gaze stigla je u Egipat, saopštila je pres služba Ministarstva za vanredne situacije.

"Avion Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije dopremio je još jednu pošiljku humanitarne pomoći za stanovništvo pojasa Gaze. Ruska pomoć je organizovana u ime šefa ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandra Kurenkova u saradnji sa Međunarodna organizacija civilne odbrane ", navodi se u poruci, prenose "Ria Novosti".

Humanitarna pomoć teška oko 21 tonu biće predata predstavnicima egipatskog društva Crvenog polumeseca, koji će rusku pomoć preusmeriti Palestincima.

Specijalnim letom Ministarstva za vanredne situacije 10. novembra isporučeno je 25 tona pomoći upućene stanovnicima regiona, a ranije su obavljena još dva leta, koja su donela ukupno 60 tona. Humanitarna pomoć obuhvata hranu i sredstva za ličnu higijenu.

Pored toga, pomoć pružaju i ruski regioni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14. novembra razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem o intenziviranju napora za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu Gaze .

Zgrada bolnice El Šifa teško oštećena

Zgrada bolnice El Šifa u Gazi je teško oštećena, kada je izraelska vojska (IDF) digla u vazduh skladište lekova i medicinske opreme, javlja Al Džazira.

Kako se navodi, uništene su sve pregrade, zidovi između prostorija i sva medicinska oprema.

Pojedini mediji pišu da je oko 200 ljudi, sa povezom na očima, ispitivano i odvedeno, a njihova sudbina je nepoznata.

Izraelski portal i "24njuz" objavio je da IDF širi svoju operaciju u El Šifi, najvećem bolničkom kompleksu u Pojasu Gaze.

Ganc razgovarao sa Trudoom

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc, rekao je danas kanadskom premijeru Džastinu Trudou u telefonskom razgovoru da palestinska militantna grupa Hamas nastavlja da koristi građane Gaze kao živi štit.

Ganc je istakao da je rat protiv Hamasa ključan za garantovanje bezbednosti Izraela.

Trudo je u razgovoru rekao da je neophodno kontinuirano pružanje humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

Razgovor je usledio nakon što je kanadski premijer kritikovao izraelsku vojsku zbog civilnih žrtava koje su posledica napada u Gazi i pozvao Izrael da "zaustavi ubistva žena, dece i beba", prenosi "Tajms of Izrael".

Ganc i Trudo su razgovarali i o porastu antisemitizma na globalnom nivou i njihovoj "zajedničkoj obavezi" da se bore protiv ovog fenomena.

Izraelski ambasador u SAD: Sukob visokog intenziteta može trajati nedeljama

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Majkl Hercog izjavio je da trenutna faza sukoba visokog intenziteta u Gazi može trajati nedeljama, prenose "RIA Novosti".

On je dodao da to neće nužno dovesti do okončanja sukoba.

Izrael tvrdi da je pogodio kuću jednog od lidera Hamasa

Izraelski borbeni avion udario je preko noći u kuću lidera Hamasa Ismaila Hanije u Pojasu Gaze. Hanije trenutno živi u Kataru.

Izraelske odbrambene snage kažu da je kuća "korišćena kao teroristička infrastruktura i, između ostalog, kao mesto sastanka visokih zvaničnika organizacije".

Hamas je ranije saopštio da je IDF pogodio dve kuće koje pripadaju Haniji i njegovoj porodici, ali ovo je prvi napad koji je potvrdila vojska.

Izraelska vojska proširuje operacije u bolnici El Šifa

Izraelske odbrambene snage proširuju operacije u bolnici El Šifa, prenose "RIA Novosti". Pozivajući se na televizijske izveštaje, ruska agencija navodi da vojska zauzima južni kraj kompleksa bolnice.

Hercog: Palestinske žrtve mi slamaju srce, ali prvo i najvažnije je da zaštitimo naše ljude

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je da Izrael ne može da ostavi vakuum u Gazi i da će morati da zadrži jake snage tamo u bliskoj budućnosti kako bi sprečio da se Hamas ponovo pojavi u palestinskoj enklavi.

Govoreći o periodu nakon okončanja sukoba, Hercog je dodao da će u pitanja oko Gaze biti uključene verovatno i Sjedinjene Američke države i drugi saveznici Izraela iz regiona, naveo je Hercog u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Upitan za ogroman broj civilnih palestinskih žrtava, on je rekao da mu to slama srce i da mu je žao zbog toga.

"Ali uvek se setim da je prvo i najvažnije da zaštitimo i odbranimo naše ljude", rekao je Hercog.

Napomenuo je i da Izrael poštuje i sluša svoje saveznike, koji su više puta pozivali na prekid vatre i vođenje umerenijih vojnih operacija kako bi se smanjio broj civilnih žrtava, ali da "na kraju krajeva, imamo dužnost da zaštitimo svoje ljude".