Svet

Ruski analitičar: SAD i Izrael guraju Iran da napravi nuklearnu bombu

Osim iranske želje, postoji niz međunarodnih vojno-tehničkih faktora, koji će uticati na konačnu odluku iranskog rukovodstva da li će nastaviti sa nuklearnim vojnim programom ili ne, ocenjuje Igor Korotčenko
Ruski analitičar: SAD i Izrael guraju Iran da napravi nuklearnu bombu© Junko Kimura/Getty Images

Sjedinjene Države i Izrael svojim delovanjem guraju Iran da sve više razmišlja o stvaranju nuklearnog oružja, pogotovo što ima takve sposobnosti, kaže vojni analitičar i glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana" Igor Korotčenko.

Ranije je Rojters preneo, pozivajući se na izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), da "Iran ima dovoljno obogaćenog uranijuma da stvori tri atomske bombe".

"Savršeno razumemo da osim iranske želje, postoji niz međunarodnih vojno-tehničkih faktora, koji će uticati na konačnu odluku iranskog rukovodstva da li će nastaviti sa nuklearnim vojnim programom ili ne. U svakom slučaju, akcije Sjedinjenih Država i Izraela guraju Iran, kao i niz drugih država, da razmotre to pitanje na krajnje pragmatičan i realan način", kazao je Korotčenko.

Prema njegovim rečima, Iran je savesno ispunio sve obaveze koje je preuzeo nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma, dok su SAD pokazale nekonstruktivan pristup.

"Izraelske akcije velikih razmera za reformatiranje bliskoistočnih granica i otvorene pretnje izraelskih zvaničnika da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Hamasa su razlog zašto se danas za Iran pojavljuje nova realnost sa stanovišta procene njegovih budućih planova i namera", zaključio je Korotčenko.

image