Australijski ministar odbrane: SAD više nisu naš "garant bezbednosti"

Marles je primetio da je situacija u Indo-Pacifiku postala "previše nesigurna", pa se moraju ojačati vojne sposobnosti australijskih odbrambenih snaga

Australijski ministar odbrane Ričard Marles upozorio je da je situacija u Indo-Pacifiku postala "previše nesigurna" da bi zavisila od Sjedinjenih Država kao garanta bezbednosti Australije.

Iako je savez ove dve države bio ključan za australijska pitanja bezbednosti od Drugog svetskog rata, prilike na globalnom planu se usložnjavaju, zbog čega je i Marles primetio da se moraju ojačati vojne sposobnosti australijskih odbrambenih snaga.

"Realna situacija je takva da će teže okolnosti u okruženju zahtevati čvršći pristup odbrani naših interesa. U tom smislu, moramo da integrišemo i uskladimo sve nacionalne snage kako bismo ostvarili australijske strateške ciljeve", rekao je Marles i istakao da su prošli dani kada je australijska sigurnost zavisila isključivo od njihovog "garanta bezbednosti" misleći pri tome na Sjedinjene Američke Države.

"Svet i naš region postali su previše nesigurni. Moramo biti voljni i sposobni da delujemo po sopstvenim uslovima", dodao je Marles tokom obraćanja na Sidnejskom institutu a preneo "Epok tajms".

Ministar odbrane rekao je i da australijska vojska ne može da se meri s velikim silama, ali ni da ispuni svoj puni potencijal budući da se suočava s najvećim poteškoćama u zapošljavanju i zadržavanju svoje radne snage u poslednjih nekoliko decenija. Australijske odbrambene snage zahtevaju ne samo više vojnika već i više ljudi u obaveštajnim, svemirskim i sajber mrežama.

Marles, koji je i potpredsednik vlade, rekao je i da je australijski premijer Entoni Albaneze, zarad regionalne stabilnosti, voljan da stabilizuje odnose s Pekingom.

Albaneze i kineski predsednik Si Đinping sastali su se na marginama samita G20 u Indoneziji prekinuvši šestogodišnju diplomatsku pauzu.