U Gazi poginulo 5.000 dece; Za dva dana umrla 24 pacijenta u El Šifi

Stanovnici Gaze nemaju pristup telefonu i internetu, humanitarna situacija je sve gora

Sukob Izraela i Hamasa ne smiruje se već 42 dana.

Humanitarna situacija u Gazi je sve gora – bolnice se zatvaraju zbog nepostojanja uslova za rad, a kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa nakon što je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj poginulih Palestinaca dostigao brojku od 12.000, među kojima je 5.000 dece.

Zbog nedostatka električne energije, za dva dana u bolnici El Šifa umrlo je 24 pacijenata, izjavio je predstavnik Ministarstva zdravlja i dodao da izraelski vojnici pretražuju podrum i prizemlje bolnice.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da su odbrambene snage Izraela locirale "značajne stvari" u bolnici El Šifa i istakao da se kopnena operacija nastavlja na precizan, selektivan, ali veoma, odlučan način.

"Počela je sledeća faza kopnene operacije", istakao je Galant.

Pojas Gaze sinoć je ponovo zbog nedostatka goriva ostao bez svih telekomunikacionih usluga - u prekidu su i fiksna i mobilna mreža, kao i internet.

17. nov 2023 • 21:27

Potpredsednik Kneseta: Spalite Gazu

Član desničarske stranke Likud i potpredsednik Kneseta Nisim Vaturi pozvao je na spaljivanje Gaze.

"Svo ovo opterećivanje sa tim ima li ili nema interneta u Gazi pokazuje da nismo naučili ništa. Previše smo humani. Spalite Gazu odmah!", napisao je Vaturi na društvenoj mreži Iks.

On je kritikovao i odluku Izraela da se šalju dva kamiona goriva dnevno u Gazu.

"Ne dopuštajte da gorivo uđe, ne puštajte vodu dok taoci ne budu vraćeni", dodao je potpredsednik Kneseta.

IDF: Našli smo još podzemne infrastrukture u bolnici Šifa

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da je vojska tokom dana pronašla još podzemne infrastrukture u bolnici El Šifa i dodao da i dalje pretražuju bolnički kompleks u potrazi za taocima.

"Nastavljamo da produbljujemo naše aktivnosti u bolnici Šifa, naše trupe obavljaju operacije na tom prostoru, istražujući tunele nađene u bolnici", dodao je Hagari, a prenosi "Tajms of Izrael".

Borelj s palestinskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Pojasu Gaze

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je solidarnost zbog žrtava u Pojasu Gaze.

On je to nazvao "strašnom humanitarnom situacijom" na sastanku sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem. Borelj je dodao da će EU nastaviti da pruža humanitarnu pomoć.

Jedna od najvažnijih tema sastanka, prema Boreljevim rečima, bila je "važnost rada na brzom oslobađanju talaca", prenela je Al Džazira.

MKS primio zahtev pet zemalja za istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izjavio je da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Kan je rekao da su zahtev uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, preneo je Rojters.

Kan je izjavio prošlog meseca da njegova kancelarija ima nadležnost i
za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, kao i za sve zločine koje je počinio Izrael kao odgovor na taj napad, uključujući bombardovanja Pojasa Gaze.

Zbog toga što je istraga već u toku, današnji zahtev pet zemalja imaće ograničen praktični uticaj.

Tužilaštvo je saopštilo da je do sada prikupilo značajan obim informacija i dokaza o zločinima na palestinskim teritorijama, uključujući one koje su počinili Palestinci.

Izrael nije član MKS i ne priznaje njegovu nadležnost, dok su palestinske teritorije uvrštene među članice od 2015. godine.

Erdogan: Hamas je oslobodilačka organizacija; Šolc: Izrael ima pravo da postoji

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan opisao je Hamas kao "oslobodilačku organizaciju" i optužio Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

Nemački kancelar Olaf Šolc, s druge strane, rekao je da nije tajna da Turska i Nemačka imaju različite poglede na sukob u Gazi i dodao da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje nepobitno.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 12.000

U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 12.000 Palestinaca, saopštio je  Hamas.

Među ubijenima je i 5.000 dece, preneo je "Gardijan".

Pored toga, 3.750 osoba se vodi kao nestalo, uključujući 1.800 maloletnih lica, za koja se veruje da se i dalje nalaze pod ruševinama.

U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla u El Šifi zbog nedostatka goriva

U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici El Šifa u Gazi zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, saopštilo je  Ministarstvo zdravlja Gaze.

"Ključna medicinska oprema je prestala da funkcioniše zbog nestanka struje", rekao je portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kudra.

On je za "Al džaziru" izjavio da su izraelske snage pretvorile kompleks Šife u "vojnu bazu za svoje operacije", kao i da se vojna vozila nisu ni najmanje pomakla iz okoline bolničkog kompleksa dok veliki broj izraelskih vojnika pretražuje podrum i prizemlje, kao i posebno hirurško odeljenje.

Al Kudra je dodao da je "stvarnost ovde okrutna i bolna" ističući da su ljudi uskraćeni za osnovne životne potrepštine uključujući vodu i hranu, preneo je "Gardijan".

Porodice i prijatelji otetih stigli u Jerusalim

Porodice i prijatelji otetih u napadu Hamasa 7. oktobra koji su početkom nedelje krenuli peške iz Tel Aviva stigli su u Jerusalim.

Oni su ispred Kneseta održali verski obred i ponovo pozvali izraelsku vladu da preduzme sve kako bi oslobodila njihove najmilije. 

Procenjuje se da je Hamas 7. oktobra uzeo kao taoce 240 ljudi.

Izraelska vojska pronašla telo još jednog taoca

Izraelska vojska saopštila je da je pronašla telo još jednog taoca u bolnici El Šifa, a kako prenosi agencija AP u pitanju je poručnik Noa Marcijano.

Vojska je dan ranije u bolnici pronašla telo otetog Jehudita Vajsa.

Izraelci optužuju Hamas da koristi Palestince kao živi štit, dok Palestinci i grupe za ljudska prava ocenjuju da Izrael bezobzirno ugrožava civile pokušavajući da uništi Hamas.   

Hirurzi napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi

Hirurzi su napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi koja je bila u funkciji Al Ahli, nakon što je nestalo zaliha anestezije, prenosi Rojters.

Britansko-palestinski hirurg Hasan Abu Sita rekao je svom timu da je došlo vreme da napuste poslednju funkcionalnu bolnicu u gradu Gazi.

"Bila je noćna mora - ostaviti 500 ranjenih znajući da nije preostalo ništa više onoga sa čim bi mogao da im pomogneš, jednostavno je jedna od najtežih stvari koje sam morao da uradim", rekao je Abu Sita za Rojters, dan nakon što je napustio bolnicu i došao u kamp za izbeglice Nuseirat.

"Nismo više u mogućnosti da izvodimo operacije u bolnici Ahli. Bolnica je od sada stanica prve pomoći. Stotine ranjenih sada je u bolnici bez pristupa operaciji. Oni će umreti od svojih rana", napisao je Sita na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Sita je ispričao da su on i njegov tim bili zauzeti poslednjih nedelja zbrinjavajući pacijente posle izraelskog vazdušnog napada na obližnju džamiju, i nakon što su izraelske snage opkolile, a potom i ušle u najveću bolnicu u Gazi, Al Šifu, dodajući da je bolnica Al Ahli primila obaveštenje da su je izraelski tenkovi opkolili.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je do 16. novembra samo devet od 35 bolnica enklave funkcionisalo makar delimično

Hamas smatra Bajdena odgovornim za izraelsku operaciju u bolnici El Šifa

Hamas smatra američkog predsednika Džozefa Bajdena odgovornim za izraelsku operaciju u bolnici El Šifa, gde su usled opsade na intenzivnoj nezi preminuli svi pacijenti, navodi se u saopštenju pokreta, prenose ruski mediji.

Palestinski doktor: Izraelski vojnici nisu našli ništa u bolnici El Šifa

Doktor Ahmed El Mokalalati iz bolnice El Šifa u Pojasu Gaze rekao je u petak da izraelske snage "ništa nisu pronašle" tokom pretresa bolničkog kompleksa i da ponestaje hrane i vode.

Uprkos "teškim" uslovima u bolnici, nijedna beba tamo nije umrla od kada su izraelske trupe ušle u nju u sredu, rekao je on za Rojters.

Izrael kaže da Hamas ima komandni centar ispod bolnice, tvrdnju koju palestinska militantna grupa negira.

"To je potpuno zastrašujuća situacija, ovde se izraelski tenkovi i izraelske trupe kreću unutar bolničkog područja, po celoj bolnici", rekao je Mokalalati, prenosi Si-En-En.

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je otkrila Hamasov tunel i vozilo sa oružjem u bolničkom kompleksu Al Šifa.

Mokallalati je rekao da "nisu ništa našli. Nisu našli nikakav otpor. Bez ijednog pucanja, na njih u krugu bolnice."

Palestinski zvaničnik: Izraelske racije na bolnice sprovedene uz blagoslov SAD

Izraelski napad na bolnicu EL Šifa, kao i operacije u drugim bolnicama u Pojasu Gaze, sprovedeni su uz dozvolu Sjedinjenih Država, rekao je u petak za "Sputnjik Mahmud el Habaš, savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

"One [SAD] su dale zeleno svetlo agresiji [Izraela u pojasu Gaze], a čak je i juriš na bolnicu Šifa i druge bolnice izveden uz dozvolu Sjedinjenih Država, tako da Sjedinjene Države odlučuju, ne Izrael", rekao je el Habaš.

Izvestilac UN za ljudska prava upozorio Izrael da ne koristi vodu za Gazu kao "oružje rata"

Zvaničnik UN za ljudska prava pozvao je Izrael da prestane da koristi vodu kao "oružje rata" u Gazi, ističući u petak da nedostatak goriva u enklavi ometa snabdevanje čiste vode.

"Svaki sat koji prođe dok Izrael sprečava dopremanje bezbedne vode za piće u pojasu Gaze, što je drsko kršenje međunarodnog prava, dovodi građane Gaze u opasnost da umru od žeđi i bolesti povezanih sa nedostatkom bezbedne vode za piće", naveo je Specijalni izvestilac UN za ljudska prava Pedro Aroho-Agudo u saopštenju.

Aroho-Agudo je rekao da želi da "podseti Izrael da svesno sprečavanje zaliha potrebnih za sigurnu vodu da uđe u pojas Gaze krši i međunarodno humanitarno pravo i zakon o ljudskim pravima".

Dehidriranost i bolesti koje se prenose vodom sada rastu u Gazi zbog "konzumiranja slane i zagađene vode iz nebezbednih izvora", upozorio je u petak Aroho-Agudo.

"U kombinaciji sa masovnim raseljavanjem hiljada ljudi poslednjih dana, ovo je savršen scenario za epidemiju koja će još jednom kazniti samo nevine", zaključio je on.

Izraelska narodna samouprava: SAD još nisu odgovorile na zahtev Palestine za prekid vatre

Sjedinjene Američke Države još uvek nisu odgovorile na pozive Palestinske narodne uprave za primirje u pojasu Gaze, rekao je za RIA Novosti savetnik palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Prema palestinskom političaru, jedina strana koja "može da natera Izrael da prekine vatru su Sjedinjene Države". 

Napomenuo je da Palestinska samouprava radi sa svim međunarodnim strankama, ali "sve one imaju mnogo manji uticaj na Izrael od Sjedinjenih Država".

"Ceo svet zahteva prekid vatre, ali Izrael i Sjedinjene Države to ne žele. Do sada, Sjedinjene Države nisu odgovorile na naše pozive za prekid vatre", rekao je Mahmud el Habaš.

Jedan od lidera Hamasa podlegao povredama u Gazi

Jedan od lidera Hamasa, zamenik predsednika zakonodavne skupštine Gaze, podlegao je povredama nakon izraelskog napada na enklavu, izvestila je u petak novinska agencija Maan.

Dvojica povređenih Palestinaca i 250 stranih državljana stiglo iz Gaze u Egipat

Zvaničnik sa egipatske granice rekao je za Si-En-En da je 250 stranih državljana stiglo je u Egipat nakon što su u petak napustili Gazu preko prelaza Rafa.

Dvojici povređenih Palestinaca takođe je odobren ulazak u Egipat, dodao je zvaničnik.

Takođe je rekao da je više od 20 kamiona pomoći ušlo u Pojas Gaze u petak, noseći osnovne zalihe, uključujući hranu, vodu, medicinsku opremu, lekove i druge potrepštine.

SZO: Ukupno 152 napada na bolnice u Gazi, 543 ljudi poginulo, 686 ranjeno

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabeležila je 152 napada na medicinske ustanove u Pojasu Gaze od 7. oktobra, što je dovelo do smrti 534 čoveka, ističe portparol organizacije za okupiranu palestinsku teritoriju Ričard Peperkorn na brifingu u Ženevi.

U napadima na bolnice povređeno je 686 ljudi, dodaje Peperkorn.

Prema informacijama organizacije, najmanje je 16 poginulih a 38 povređenih zdravstvenih radnika. Pogođene su 42 zdravstvene ustanove i uništeno 38 kola hitne pomoći. U enklavi više ne radi 25 od 36 bolnica, što čini skoro 70 odsto ukupnog broja.

Izrael odobrio dopremanje goriva u Gazu

Izrael je pristao da pušta dva kamiona sa gorivom dnevno u Gazu za potrebe UN-a, kao i one za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik.

Ratni kabinet je odluku doneo na osnovu preporuke ID i Šin Beta i na zahtev američkih zvaničnika, prenosi "Tajms of Izrael".

Akcija ima za cilj da "omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se sprečile epidemije koje bi se mogle proširiti na celo područje, ugroziti stanovnike pojasa, kao i naše snage i potencijalno se proširiti i na Izrael", navodi se u saopštenju.

Zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Iran ne želi eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je danas da je Teheran preko pozadinskih kanala obavestio Sjedinjene Američke Države da ne želi da se rat Izraela i Hamasa dalje širi, ali je takođe upozorio Vašington da bi regionalni sukob mogao biti neizbežan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

Amirabdolahijan je za "Fajnenšel tajms" rekao da su tokom proteklih 40 dana, razmenjene poruke između Irana i SAD, preko švajcarske ambasade u Teheranu, isključujući mogućnost direktnih razgovora između zaraćenih strana.

"U odgovoru SAD naveli smo da Iran ne želi da se rat širi, ali zbog pristupa koji su usvojile SAD i Izrael u regionu, ako zločini nad narodom Gaze i Zapada Banke ne budu zaustavljeni, razmatraće se svaka mogućnost, a širi sukob mogao bi se pokazati neizbežnim", upozorio je iranski ministar.

Iran, glavni pristalica antiizraelskih islamističkih militanata u regionu, rekao je da nije bio unapred obavešten o Hamasovom razornom napadu na Izrael 7. oktobra, a taj stav potvrdili su i američki zvaničnici, podseća FT.

Hamas: Ahmad Bahar ubijen u izraelskom napadu u Gazi

Jedan od lidera političkog krila Hamasa Ahmad Bahar, ubijen je u izraelskom udaru na Gazu, javljaju palestinski mediji.

Bahar (76) je svojevremeno bio potpredsednik Palestinskog zakonodavnog saveta.

Izrael nije potvrdio da je on bio meta napada, niti da je ubijen, prensi "Tajms of Izrael".

Postignut dogovor o trodnevnom primirju

Strane u sukobu u Gazi postigle su dogovor o trodnevnom primirju u Pojasu Gaze, prenosi TV kanal "Al Arabija".

Hezbolah iz Libana ispalio više raketa na izraelske položaje, vojska uzvratila

Izraelske snage i libanski Hezbolah i danas razmenjuju vatru.

Hezbolah je iz Libana ispalio više raketa na položaje izraelske vojske na granici dve države, u blizini severnih naselja Malkija i Menara. Nema izveštaja o povređenima u napadima, piše "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska je saopštila da je odgovorila na napade artiljerijom, kao i da su borbeni avioni pogodili brojne lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući skladište oružja.

Kako navode, pogođena je i teroristička ćelija u južnom Libanu koja je pripremala napad u blizini jednog sela.

SZO izražava zabrinutost zbog širenja bolesti u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog širenja zaraze u Gazi, pošto je višenedeljno izralesko bombardovanje primoralo stanovništvo tog dela da se sklone u skloništa sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode, saopšteno je danas iz te organizacije.

"Veoma smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO-a u okupiranoj palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

Više od 70 000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje zabeleženo u gusto naseljenoj enklavi, značajno više od očekivanog, rekao je Piperkorn.

Izrael: Hamas prekinuo razgovore o oslobađanju talaca

Hamas je prekinuo bilo kakve pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca, a nije dostavio ni potpunu listu zarobljenih izraelskim vlastima, kaže ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi za kanal "Rusija 24".

"Sada, koliko ja znam, nema pregovora. Hamas ih je prekinuo na sopstvenu inicijativu", tvrdi ambasador.

Izrael, prema njegovim rečima, očekuje oslobađanje svih talaca odjednom, ali "uprkos svim zahtevima, Hamas čak nije izneo ni spisak zarobljenih, u kom su stanju, da li su živi ili ne, da li su ranjeni. Ne znamo šta se tamo dešava", kaže diplomata.

Šef UN za ljudska prava poziva Izrael da odobri pristup pojasu Gaze radi istrage

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk pozvao je Izrael da dozvoli njihovom timu pristup pojasu Gaze kako bi sproveli međunarodnu istragu o situaciji u bolnici Šifa.

Turk je za Si-En-En rekao da je potrebno da treća strana istraži optužbe zato što su postojala dva suprotstavljena narativa.

"Moramo da razmotrimo ovo tako što ćemo imati pristup. Ne možemo da se oslonimo ni na jednu stranu", rekao je on.

IDF opkolili bolnicu Ibn Sina u Dženinu na Zapadnoj obali

Vojska zahteva evakuaciju medicinske ustanove i uklanja osoblje i pacijente iz zgrade. Prijavljena su i hapšenja lekara, piše "Al Džazira".

Državljani Rusije i njihove porodice sleteli u Moskvu

U specijalnom letu ruskog Ministarstva za vanredne situacije (MČS), koji je stigao iz Kaira na Međunarodni aerodrom Domodedovo, Pojasa Gaze bilo je 120 putnika, piše portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

"Nakon obavljenih svih obaveznih procedura, deo grupe odlazi u grad Klin u kamp za rekreaciju i jačanje zdravlja dece 'Horizont'", napisala je i podelila fotografije.

IDF tvrde da su zauzele uporište Islamskog džihada u Pojasu Gaze

Izraelske oružane snage preuzele su kontrolu nad uporištem komandanta severne komandne oblasti Islamskog džihada u Pojasu Gaze, saopštile su u petak Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Na osnovu obaveštajnih podataka ID, trupe ID preuzele su kontrolu nad uporištem komandanta severne komandne oblasti Islamskog džihada. U uporištu se nalaze kancelarije visokih terorista organizacije i strateška lokacija za proizvodnju oružja. Tokom racije, trupe su locirale rakete, bespilotne letelice i dodatno oružje", napisala je ID na Telegramu.

Tri Palestinca poginula u sukobima u Dženinu na Zapadnoj obali

Tri Palestinca su ubijena u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe.

U Dženinu je navodno došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na severu Zapadne obale.

Palestinska agencija VAFA navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu, prenosi "Tajms of Izrael".

Sirija: Vojska oborila većinu izraelskih raketa ispaljenih ka okolini Damaska

Sirija je rano jutros oborila izraelske rakete ispaljene sa Golanske visoravni ka okolini glavnog grada Damaska, saopštila je sirijska vojska.
Navodi se da je većina izraelskih projektila presretnuta, ali da su neke izazvale materijalnu štetu, prenosi Rojters.

Izrael se za sada nije oglašavao povodom jutrošnjeg napada.

Izraelska vojska je prošle nedelje saopštila da je jedna militantna organizacija iz Sirije lansirala dron koji je pogodio školu u južnom izraelskom gradu Eilatu i da je, kao odgovor na to, izvela udar na tu grupu.

Sirija je 8. novembra takođe saopštila da je Izrael izveo vazdušni napad na vojne lokacije u južnoj Siriji, podseća britanska agencija.

Netanijahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje, ali nažalost nismo uspešni

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži ", rekao je Netanijahu u četvrtak u intervjuu za Si-BI-ES njuz, prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim rečima, mnogi i učinili.
Netanijahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

"Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspešni", naveo je izraelski premijer.

Netanijahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbeđivanjem "da se teroristička pretnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost", prenosi Tanjug.