Svet

Korak dalje: Finska postavlja barijere na zatvorenim punktovima na granici sa Rusijom

Za zatvaranje graničnih prelaza koristiće se fizičke barijere i uređaji za blokiranje, saopštio je granični odred Jugoistočne Finske
Korak dalje: Finska postavlja barijere na zatvorenim punktovima na granici sa Rusijomwww.globallookpress.com © IMAGO/Jussi Nukari

Finski graničari će postaviti barijere na četiri granična prelaza sa Rusijom, koji se zatvaraju, saopštio je danas granični odred Jugoistočne Finske.

"Granična straža Jugoistočne Finske zatvoriće 18. novembra od ponoći granične prelaze Valimaa, Nuijama i Imatra, kada prelazak granice preko njih više neće biti omogućen. Za zatvaranje graničnih prelaza koristiće se fizičke barijere i uređaji za blokiranje", navodi se u saopštenju.

Kabinet ministara Finske saopštio je da je zbog pogoršanja situacije sa migracijama na granici sa Rusijom odlučio da od 18. novembra do 18. februara 2024. potpuno zatvori granične punktove na jugoistoku zemlje.

Ruska ambasada u Helsinkiju izjavila je da "odluka finske vlade da zatvori četiri punkta na najprometnijoj deonici granice ne može, a da ne izazove zabrinutost, dok će ruska strana razraditi odgovarajuće uzvratne mere".

Finski premijer Peteri Orpo kazao je da je ta zemlja reagovala odlučno i brzo kako bi osigurali da se situacija na istočnoj granici ne pogorša.

"Izmene Zakona o graničnoj straži su napravljene na prošlim izborima upravo za takve situacije", naveo je Orpo.

image