Svet

Ukrajina u strahu: Zastareli modeli F-16 ne mogu da se bore protiv ruskog Su-35

Stariji modeli mogu da pomognu u zaštiti unutrašnjosti zemlje od raketa, bespilotnih letelica, ali ne za postizanje prednosti u vazduhu, ocenjuje savetnik komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat
Ukrajina u strahu: Zastareli modeli F-16 ne mogu da se bore protiv ruskog Su-35© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Zastareli modeli američkih lovaca F-16 ne mogu da se bore protiv ruskih Su-35 i samim tim Kijevu ne mogu da daju nikakvu prednost u vazduhu, priznao je savetnik komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

"Uobičajeni zastareli modeli F-16 neće moći da izdrže ruski Su-35. Potrebna nam je modifikacija F-16 koja može da dobije prednost u vazduhu nad ruskom opremom. Stariji modeli mogu da pomognu u zaštiti unutrašnjosti zemlje od raketa, bespilotnih letelica, ali za postizanje prednosti u vazduhu potrebni su avioni čije taktičko-tehničke karakteristike neće biti inferiorne u odnosu na Su-30, Su-35, Su-34", kazao je Ignat za ukrajinske medije.

Holandske vlasti su ranije saopštile da šalju pet svojih borbenih aviona F-16 u Rumuniju za obuku ukrajinskih pilota, napomenuvši da nameravaju da pošalju do 18 takvih lovaca u centar za obuku.

Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini obezbede lovce F-16, dok je Bela kuća saopštila da će Ukrajina dobiti borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku. 

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je da Hag očekuje da pošalje prve lovce F-16 u Kijev početkom sledeće godine.

image