Šolc: Izrael ima pravo da postoji; Erdogan: Hamas je oslobodilačka organizacija

Mora odmah doći do prekida vatre, poručio je turski predsednik koji se nalazi u poseti Nemačkoj

Izrael mora odmah da prekine vojne operacije protiv Hamasa i pristane na prekid vatre, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji se nalazi u poseti Nemačkoj.

"Predsednik Erdogan izjavio je da izraelski napadi na Palestinu moraju da se okončaju i da je važna reakcija celog sveta na kršenja ljudskih prava", navodi se u saopštenju iz kabineta turskog predsednika nakon sastanka sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom.

"Prekid vatre mora odmah biti uspostavljen", dodaje se u saopštenju, a prenosi portal "Tajms of Izrael".

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom Erdogan je opisao Hamas kao "oslobodilačku organizaciju" i optužio Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

"Prioritet za sve nas je da obezbedimo prekid vatre i isporuku humanitarne pomoći", rekao je turski predsednik.

Poručio je da najnoviji događaji pokazuju da je rešenje o dve države iz 1967. godine neizbežno.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje nepobitno, dodavši da nije tajna da Nemačka i Turska imaju različite poglede na sukob u Pojasu Gaze.

On je dodao da u Nemačkoj nema mesta za antisemitizam, bez obzira na to da li je reč o politički ili verski motivisanoj mržnji prema Jevrejima, prenosi Tanjug izveštaj "Frankfurter algemajne cajtunga".