Bugarima se žuri za izuzeće od antiruskih sankcija: Rupa u blokadama Kremlju donela milijardu evra

Sofija će izuzeće od sankcija na rusku naftu ukinuti 1. marta umesto 31. oktobra 2024.

Bugarska će šest meseci ranije nego što je planirano ukinuti izuzeće od sankcija EU protiv Rusije, navodi "Politiko", dodajući da je odluka usledila nakon saznanja da je ta "rupa" u sankcijama Rusiji omogućila da zaradi dodatnih milijardu evra.

Sofija je izuzeta od sankcija na rusku naftu jer je od nje zavisna. Ali, sada je Vlada poručila da će to izuzeće ukinuti 1. marta, umesto 31. oktobra 2024, kako je ranije najavila.

Stranke koje podržavaju vladajuću koaliciju traže ukidanje izuzeća, nakon žestoke debate koju je izazvalo pisanje "Politika" da Bugarska pušta milione barela moskovske nafte do rafinerije na svojoj teritoriji, koja je u ruskom vlasništvu. Ta rafinerija, kako tvrde, izvozila je zatim različita rafinisana goriva u inostranstvo, uključujući zemlje EU.

Pored procenjenih 983 miliona evra koliko je "rupa" u sankcijama donela Rusiji, takođe je vlasnik "Lukoila" zaradio gotovo 500 miliona evra profita od februara.

"Sa 1. martom kao krajnjim datumom za derogaciju, garantovano je da neće biti šokova na domaćem tržištu goriva", tvrdi bugarski ministar finansija Asen Vasilev, koji je lično pomogao u pregovorima o izuzeću u Briselu prošle godine tokom pregovora o sankcijama.

Vasilev je takođe rekao da će podržati suspenziju izvoznih kvota iz rafinerije u vlasništvu Lukoila počevši od 1. januara da bi pomogao u smanjenju "novca koji ide Rusiji".