Netanijahuov sin kritikovao izraelsku vojsku; Evakuisane bebe iz bolnice

Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 44. dan. Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba premašio je 13.000, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi. Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.

Izrael, SAD i Hamas blizu su dogovora prema kojem bi desetine žena i dece koje je palestinska oružana grupa držala kao taoce bili pušteni u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama u Gazi, objavio je Vašington post, pozivajući se na izvore.

Bela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

19. nov 2023 • 20:54

IDF: Pogođeno nekoliko lokacija Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na izraelsko-libanskoj granici.

IDF je naveo da je pogodio vojni kompleks Hezbolaha, osmatračnicu i drugu infrastrukturu, preneo je "Tajms of Izrael".

Iz Libana je prethodno danas ispaljeno nekoliko protivtenkovskih i minobacačkih projektila na različite oblasti duž izraelske severne granice, a svi su pali na otvorena područja.

Netanijahu kritikovao Abasa zato što je optužio Izrael za masakr 7. oktobra

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je danas palestinske vlasti zbog toga što su, kako je naveo, optužile Izrael za "masakriranje sopstvenih civila" 7. oktobra, ocenjujući da su takve tvrdnje neprihvatljive.

Netanijahu je, u video izjavi objavljenoj na hebrejskom i engleskom, rekao da su palestinske vlasti u Ramali danas iznele, kako je naveo, krajnje besmislenu tvrdnju optužujući Izrael da je izvršio masakr nad svojim civilima na jugu zemlje 7. oktobra i negirajući da je to izvršio Hamas.

"Ovo je potpuno izvrtanje istine", naveo je Netanijahu, ističući da palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je ranije negirao postojanje holokausta, sada poriče da je Hamas počinio masakr.

Netanijahu se ponovo snažno suprotstavio ideji SAD i drugih zemalja da će Palestinska uprava vladati Pojasom Gaze nakon rata Izraela i Hamasa, objavio je "Tajms of Izrael".

"Moj cilj je da dan nakon što uništimo Hamas, bilo koja buduća civilna uprava u Gazi ne poriče masakr, ne obrazuje decu da postanu teroristi, ne finansira teroriste i ne kaže deci da je njihov krajnji cilj u životu da vide uništenje i raspad države Izrael", naveo je Netanijahu.

Netanijahu je naglasio da to nije prihvatljivo i ne predstavlja način da se postigne mir.

IDF objavio navodne snimke tunela Hamasa ispod bolnice El-Šifa

Izraelska vojska objavila je danas snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi tunel Hamasa dug 55 metara i na dubini od 10 metara ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze, El-Šifa.

Na snimku se vidi stepenište u prizemlju, među ruševinama u kompleksu bolnice Al-Šifa koje vodi do tunela na čijem kraju se nalaze masivna vrata, objavio je Bi-Bi-Si.

"Ovu vrstu vrata teroristička organizacija Hamas koristi da blokira izraelske snage da uđu u podzemne komandne centre Hamasa", navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Sin izraelskog premijera kritikovao IDF

Jair Netanijahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanijahua kritikovao je u objavama na Telegram kanalu Izraelske odbrambene snage (IDF), sudove i medije, što se prema pisanju "Džeruzalem posta" poklopilo sa konferencijom za štampu njegovog oca u subotu.

U jednom postu je tvrdio da su odluke koje je doneo Visoki sud pravde dovele do promena u pravilima angažovanja IDF-a na granici sa Gazom, omogućavajući teroristima Hamasa da priđu graničnoj ogradi.

Zatim je podelio postove u kojima je okrivio IDF za neuspeh 7. oktobra, kada su teroristi Hamasa masakrirali 1.200 Izraelaca i stotine njih uzeli za taoce, prenosi "Džeruzalem post".

U jednoj od objava navodi se da su osmatračnice na granici sa Gazom upozoravale na provokacije Hamasa, ali je viši komandant zapretio da će im se suditi "ako nastave da uznemiravaju".

U narednim objavama, Jair Netanijahu je naglasio da je bezbednosni sektor bio taj koji je insistirao na slanju dizel goriva u pojas Gaze.

Kako prenosi izraelski list, rezervisti IDF-a su mu poručili da je završena "era zlonamernog uticaja".

"Morate pogledati činjenice: arogancija pripada vama, dok neprozirnost i krivica pripadaju vašem ocu. Era vašeg zlonamernog uticaja je završena", navodi se u objavi.

IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi povećao se na 63

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63, javio je "Tajms of Izrael".

Kopnena ofanziva izraelske vojske na Gazu počela je 28. oktobra.

Poginulo više od 13.000 Palestinaca

Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi.

U saopštenju se navodi da je od 7. oktobra ranjeno najmanje 30.000 ljudi, preneo je Rojters.

Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.

SZO: Zdravstveni radnici u El Šifi heroji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je u nedelju predvodila drugu posetu bolnici El Šifa, pohvalila je zdravstveno osoblje koje radi u najvećoj bolnici u Gazi - koju je SZO proglasila "zonom smrti".

Obraćajući se nekolicini zdravstvenih radnika, član tima za procenu SZO je pohvalio je njihove herojske napore, prenosi "Gardijan".

"Organizacija koju predstavljam je neizmerno ponosna što sebe nazivamo zdravstvenim radnicima, da vidimo posao koji ste obavili, koji nastavljate da radite pod ovim uslovima i da pružate najbolju moguću negu za svoje pacijente i njihove porodice. To nije ništa drugo do herojstvo."

IDF u Gazi: Izraelske snage upadaju u kuće visokih zvaničnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) izvršile su racije u domovima visokih zvaničnika Hamasa u luksuznom naselju Rimal u Gazi i pronašle oko 35 tunela i veliku količinu oružja, izjavio je danas portparol IDF-a.

"Borbene jedinice Padobranske brigade, zajedno sa oklopnim korpusom IDF-a, borbenim inženjerskim korpusom i vazduhoplovstvom, angažovale su se na lociranju terorista Hamasa u naseljima Šeik Edžalin i Rimal", rekao je portparol, prenosi "Tajms of Izrael".

Prema njegovim rečima, tokom manevara, izraelske snage su otkrile oko 35 tunelskih okana, pronašle razne vrste oružja i eliminisale borce Hamasa.

Izraelske snage su takođe izvršile raciju u vojnom kampu Hamasa i locirale skladišta municije i sedam raketnih bacača.

Izrael: Na otetom brodu 25 članova posade iz čitavog sveta

Na brodu koji su ranije danas oteli jemenski Huti bilo je 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance.

Među njima nije bilo Izraelaca, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi "Džeruzalem post".

Kabinet premijera Izraela osudio je zaplenu, ističući da brod nije izraelski niti je u vlasništvu Izraelaca.

"Ovo je još jedan akt iranskog terorizma koji izražava iskorak u iranskoj agresiji na građane slobodnog sveta i stvara međunarodne implikacije po pitanju bezbednosti globalnih brodskih puteva", navodi se u saopštenju

Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca

Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca "u narednim danima", izjavio je danas izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

"Ne želim da ulazim u detalje ovih razgovora. Očigledno su veoma osetljivi. Što manje idemo u detalje, veće su šanse za dogovor. Ali preduzimaju se veoma ozbiljni napori i nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor u narednim danima", istakao je on.

Upitan da prokomentariše pisanje "Vašington posta", da bi dogovor uključivao prestanak vojnih operacija na pet dana i izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da Hamas želi pauzu da bi se pregrupisao, Hercog je rekao da želi da istakne razliku između pauze koja bi trajala nekoliko dana da bi došlo do oslobađanja talaca i primirja.

"Premijer je govorio o primirju. Mi smo protiv primirja jer bi to omogućilo Hamasu da zadrži vlast, da se pregrupiše, da se ponovo naoruža i ponovo napadne", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to neće biti primirje, jer će Izrael nastaviti da se bori protiv Hamasa, da razbije njihovu vojnu infrastrukturu i terorističku infrastrukturu.

"Nećemo to zaustaviti, ali smo voljni da napravimo pauzu, za značajan broj talaca, ako bude dogovora", naglasio je Hercog.

Izraelski mediji: Huti oteli teretni brod, nije u izraelskom vlasništvu

Jemenski Huti oteli su teretni brod u delimičnom vlasništvu izraelskog biznismena u Crvenom moru, potvrdile su izraelske vlasti, optužujući Iran da "upravlja pomorskom piraterijom", piše "Džeruzalem post".

U njemu se navodi da je teretni brod "Galaksi Lider", koji plovi pod zastavom Bahama, iznajmljen od strane britanske kompanije u delimičnom vlasništvu Izraelca Ramija Ungera japanskoj kompaniji.

Brod je napustio luku u Turskoj i uputio se ka Indiji i plovio pod zastavom Bahama.

Ranije danas, portparol Huta Jahja Sarea rekao je da će grupa ciljati "sve brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili koji nose izraelsku zastavu", navodi se na Telegram kanalu te grupe, prema izveštaju Rojtersa.

Portparol je pozvao sve zemlje da povuku svoje građane koji rade na posadama takvih brodova.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da je otmica broda u Crvenom moru od strane jemenskih Huta "veoma ozbiljan incident na globalnom nivou".

"Ovo nije izraelski brod", dodaje IDF, prenosi "Tajms of Izrael".

Fon der Lajen: Prekinuti krug nasilja u Gazi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je neophodno prekinuti "krug nasilja" u Gazi i poručila da će Evropska unija sarađivati sa Jordanom u pružanju humanitarne pomoći koja je potrebna civilnom stanovništvu.

"Osuđujemo neprihvatljivo nasilje ekstremista na Zapadnoj obali. Slažemo se da krug nasilja treba prekinuti. Rešenje sa dve države je jedini način da se postigne mir", napisala je Fon der Lajen na platformi Iks (Tviter), nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Amanu.

SZO potvrdila da je 31 "veoma bolesna" beba evakuisana iz bolnice El Šifa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus potvrdio je da je 31 "veoma bolesna beba" evakuisana iz bolnice El Šifa, zajedno sa šest zdravstvenih radnika i 10 članova porodice.

On je takođe rekao da se planiraju dalje misije evakuacije preostalih pacijenata i osoblja, dok bezbedan prolaz ne bude zagarantovan.

Šefovi diplomatija Palestine, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Indonezije u Kini

Najviši spoljnopolitički zvaničnici Palestinske narodne samouprave (PA) i četiri većinski muslimanske zemlje boraviće u poseti Kini u ponedeljak i utorak, najavljuje Peking.

Među zvaničnicima će biti ministri spoljnih poslova PA, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Indonezije, kao i generalni sekretar Organizacije islamske saradnje.

"Tokom posete, Kina će imati detaljnu komunikaciju i koordinaciju sa zajedničkom delegacijom ministara spoljnih poslova arapskih i islamskih zemalja kako bi promovisala deeskalaciju trenutnog palestinsko-izraelskog sukoba, zaštitila civile i jednostavno rešila palestinsko pitanje", navodi se u saopštenju kineskog MSP.

Mediji: Huti zauzeli izraelski teretni brod u Adenskom zalivu

Jemenski Huti zauzeli su izraelski teretni brod "Galaki lider" u Adenskom zalivu, javlja je TV kanal "El Hadat", prenosi TASS.

Iranski vrhovni vođa: Izraelske snage nisu u stanju da unište Hamas

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da uprkos masovnim bombardovanjima u Gazi, izraelske snage posle 40 dana nisu u stanju da unište Hamas i ocenio da je "brutalno bombardovanje bolnica, žena i dece u Gazi znak ekstremne nervoze lidera izraelskog režima zbog poraza".

On je pozvao islamske vlade da prekinu političke veze sa Izraelom.

"Poraz cionističkog režima u Gazi je činjenica, a ulazak u bolnice ili domove ljudi nije napredovanje i pobeda, jer pobeda znači poraz druge strane, što cionistički režim do sada nije uspeo, a neće moći ni u budućnosti", dodao je on.

Hamnei je rekao da neuspeh Izraela znači i neuspeh Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih zemalja, kao i da je ceo svet suočen sa činjenicom da zemlja sa naprednom vojnom infrastrukturom i opremom nije bila u stanju da savlada protivnika koji nema ništa od toga, prenosi agencija Irna.

On je pozvao islamske vlade da prekinu političke veze sa Izraelom barem na ograničeni period.

Prema njegovim rečima, izraelski režim je manifestacija rasne diskriminacije.

"Cionisti sebe smatraju superiornom rasom, a ostala ljudska bića smatraju inferiornim i zato su ubili nekoliko hiljada dece bez ikakvog kajanja. Kada predsednik Sjedinjenih Američkih Država (Džozef Bajden), nemački kancelar (Olaf Šolc), predsednik Francuske (Emanuel Makron) i britanski premijer "Riši Sunak" podržavaju i pomažu takav rasistički režim, to znači da podržavaju rasnu diskriminaciju", zaključio je Hamnei.

Borelj pozvao na hitnu humanitarnu pauzu u Gazi: Odluke Saveta bezbednosti nisu samo reči

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas se rezolucija Saveta bezbednosti UN o humanitarnim pauzama u Gazi mora primeniti i pozvao na hitan prekid neprijateljstava.

"Odluke Saveta bezbednosti nisu samo reči... One se moraju primeniti", rekao je Boreq u Dohi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa katarskim premijerom, šeikom Mohamedom Bin Abdulrahmanom el Tanijem.

On je istakao da međunarodna zajednica mora da zauzme stav protiv kršenja međunarodnog prava i dodao da Evropska unija vrši pritisak na obe strane da omoguće sporazum za oslobađanje talaca.

Borelj je pozvao na hitnu i održivu humanitarnu pauzu i ulaganje dodatnih napora da se zaštite životi civila u Pojasu Gaze.

Kralj Jordana pozvao međunarodnu zajednicu da se založi za momentalni prekid vatre

Jordanski kralj Abdulah rekao je u nedelju da međunarodna zajednica treba da se založi za momentalni prekid vatre u Gazi kako bi se zaustavila humanitarna katastrofa izazvana, kako je rekao, "gadnim ratom Izraela protiv civila".

U izjavi za Rojters tokom sastanka sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, monarh je rekao da bi globalne sile trebalo da primoraju Izrael da se pridržava međunarodnog prava kako bi zaštitio civile i osigurao da Izrael posluša pozive da dozvoli nesmetan dotok pomoći u enklavu.

SAD pripremaju kazne za ekstremističke izraelske doseljenike na Zapadnoj obali

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je visokim američkim zvaničnicima da pripreme opciju zabrane izdavanja viza i sankcija za ekstremističke izraelske doseljenike koji spadaju i raseljavaju Palestinu na Zapadnoj obali, navodi se u američkom internom dokumentu kojim je poznati portal "Politiko".

Dokument je poslat pomoćnicima državnog sekretara Entonija Blinkena i ministarke finansija Dženet Jelen u petak, gde se njihovim agencijama nalaže da "razmotre opcije za kaznene mere protiv onih koji sprovode nasilje na Zapadnoj obali".

Ministarstvo zdravlja u Gazi: 30 prevremeno rođenih beba evakuisano iz bolnice El Šifa

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 30 prevremeno rođenih beba evakuisano iz bolnice El Šifa i da će biti prebačene u bolnice u Egiptu.

Medhat Abas, portparol ministarstva, rekao je da su bebe evakuisane iz bolnice u nedelju, prenosi Asošiejted pres.

Premijer Katara: Šanse za sporazum o razmeni zarobljenika rastu, prepreke tehničke a ne suštinske

Šanse za postizanje sporazuma između Hamasa i Izraela o oslobađanju izraelskih talaca u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika porasle su poslednjih dana, a jedine prepreke su logističke, rekao je u nedelju katarski premijer i ministar spoljnih poslova Mohamed bin Abdulrahman El Tani.

"Naše poverenje u mogućnost postizanja sporazuma o vraćanju talaca i palestinskih zatvorenika  njihovim porodicama poraslo je poslednjih dana kako se približavamo cilju pregovora. Prepreke su samo logističke i tehničke, a ne suštinske", rekao je on. rekao je premijer na konferenciji za novinare u Dohi.

Huti: Gađaćemo sve brodove koji su u vlasništvu izraelskih kompanija

Portparol Huta iz Jemena Jahja Sarea, rekao je danas da će ta militantna organizacija ciljati sve brodove koji su u vlasništvu izraelskih kompanija ili nose izraelsku zastavu.

Portparol Huta je na Telegram kanalu pozvao sve zemlje da povuku svoje građane koji rade kao posada na izraelskim brodovima, preneo je Rojters.

Huti su 15. novembra saopštili da su ispalili seriju balističkih projektila na različite vojne ciljeve u Izraelu, uključujući grad Eilat.

Dvoje Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali tokom racija IDF

Najmanje dvoje Palestinaca ubijeno je u nedelju tokom racija izraelske vojske na Zapadnoj obali, saopštio je Crveni polumesec, prenosi AFP.

Prema palestinskom Crvenom polumesecu, 45-godišnji muškarac je ubijen u Dženinu, uporištu naoružanih grupa na severu Zapadne obale, a još jedna osoba je ubijena u izbegličkom kampu Deiše u blizini Vitlejema.

IDF presreo "sumnjivi" vazdušni objekat iz Libana, uzvraća vatru

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u nedelju da su presrele "sumnjivu" vazdušnu metu koja je prešla iz Libana, dodavši da su uzvratile vatru.

"Nakon izveštaja o sirenama koje su se oglasile na severu Izraela, sumnjivu vazdušnu metu koja je prešla iz Libana uspešno je presrela jedinica za vazdušnu odbranu ID. IDF odgovara vatrom prema Libanu", saopštila je izraelska vojska na Telegramu.

Ranije u nedelju, ID je saopštio da je desetak minobacačkih granata ispaljeno na izraelski grad Šlomi i da izvodi udare na izvorište lansiranja u Libanu.

Hamas poziva na novi samit arapskih i muslimanskih zemalja o Gazi

Lider Hamasa Ismail Hanije pozvao na novi sastanak lidera arapskih i muslimanskih zemalja nakon samita koji se ranije ovog meseca održao u Rijadu.

Prema saopštenju Hamasa, Hanije je obavio nekoliko telefonskih razgovora sa regionalnim i međunarodnim liderima nakon evakuacije bolnice El Šifa u Gazi, za koju Izrael tvrdi da je bila mesto komandnog centa Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael".

Hanije je u seriji razgovora "naglasio potrebu da se održi hitan sastanak komiteta koji je podržao Arapski i islamski samit kako bi se sprovele prethodne odluke o zaustavljanju tekuće agresije i razbijanju opsade pojasa Gaze".

U toku operacija SZO za evakuaciju beba iz bolnice El Šifa

Tim Svetske zdravstvene organizacije kreće u bolnicu El Šifa u gradu Gazi kako bi evakuisao bebe, rekao je direktor bolnice Mohamed Zakut.

Izveštač Asošiejted presa video je konvoj hitne pomoći, u pratnji vozila UN, kako ide na sever ka gradu Gaze.

SZO je saopštila da se nada evakuaciji pacijenata u južnu Gazu.

Militanti u Iraku izveli napade dronovima na dve američke vojne baze

Šiitski militantni savez poznat kao Islamski otpor u Iraku saopštio je u nedelju da je izveo napade dronovima na dve američke vojne baze u Iraku i Siriji.

"Reagujući na zločine koje je neprijatelj počinio nad našim narodom u Pojasu Gaze, borci otpora u Iraku napali su američku okupacionu bazu u severnom Iraku koristeći dron koji je direktno pogodio metu", navodi se u saopštenju oružanih grupa, precizirajući da gađao je vazdušnu bazu Harir u Iračkom Kurdistanu.

Još jedan napad dronom izveden je u subotu uveče na američke snage stacionirane u bazi El Tanf u sirijskom Homsu u blizini iračke granice.

IDF: Od 7. oktobra ubijeno 380 izraelskih vojnika

Izraelske odbrambene snage su ažurirale broj poginulih vojnika u operacijama od 7. oktobra, kada je Hamas započeo napad na južni Izrael.

IDF je u nedelju saopštila da su dva vojnika ubijena u severnoj Gazi, dodajući šest smrtnih slučajeva koje je objavila u subotu.

Time je ukupan broj poginulih vojnika porastao na 58 otkako je Izrael započeo ofanzivu u Gazi.

Uključujući one vojnike poginule u prvom napadu Hamasa 7. oktobra, ukupni gubici ID iznose 380, prenosi Si-En-En.

SZO: Bolnica El Šifa postala zona smrti

Najveća bolnica u Gazi, al-Šifa, postala je "zona smrti", kaže Svetska zdravstvena organizacija, najavljujući planove za evakuaciju te ustanove, pošto je izraelska vojska saopštila da proširuje operacije za uništavanje Hamasa.

Procena je usledila nakon posete SZO i drugih zvaničnika UN bolnici, u kojoj su izraelske trupe izvršile raciju ranije ove nedelje. Izraelska vojska je tokom protekle nedelje sprovodila operacije u okolini bolnice, prenosi "Tajms of Izrael".

IDF sprovodi vazdušne udare na ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelske vazduhoplovne snage su napale i uništile ciljeve Hezbolaha u Libanu, rekao je portparol izraelske vojske, dodajući da su minobacačke granate ispaljene na Izrael preko granice.

Izraelski list "Harec" javio je ranije u nedelju ujutro da se na severu Izraela čuo zvuk raketnih sirena.

Jedna osoba poginula u napadu na konvoj Lekara bez granica u Pojasu Gaze

Lekari bez granica (MSF) saopštili su u subotu da je jedna osoba poginula, a druga povređena u napadu na konvoj te organizacije u Pojasu Gaze.

"Jedna osoba je poginula, a jedna je povređena u današnjem napadu na konvoj članova osoblja Lekara bez granica/Lekara bez granica (MSF) i njihovih porodica koji su pokušavali da se evakuišu iz severne Gaze", navodi se u saopštenju MSF i dodaje da je u konvoju bilo 137 ljudi, uključujući 65 dece.

U saopštenju se navodi da je konvoj od pet vozila označenih identifikacijom MSF-a stigao do poslednjeg kontrolnog punkta u blizini Vadi Gaze, ali mu nije dozvoljeno da ga pređe.

Kasnije je osoblje MSF-a čulo pucnje i odlučilo da se vrati u „prostorije MSF-a, koje se nalaze oko sedam kilometara [oko četiri milje] od kontrolnog punkta“, saopštila je organizacija.

"Na povratku, između 15.30 i 16.00 po lokalnom vremenu, konvoj je napadnut u ulici Al-Vehda blizu raskrsnice sa ulicom Said El A'as, u blizini kancelarije MSF-a. Dva vozila MSF-a su bila namerno pogođen", navodi se u saopštenju.

MSF je osudio "najoštrije ovaj namerni napad".

Propalestinske demonstracije u Australiji

Bela kuća negira izveštaje o petodnevnom primirju u zamenu za oslobođenje talaca

Bela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama, preneo je Rojters.

Portparol Bele kuće je rekao da Izrael i Hamas nisu postigli dogovor o privremenom prekidu vatre, dodajući da SAD nastavljaju da rade na postizanju sporazuma.

Drugi, neimenovani američki zvaničnik je takođe potvrdio da nema dogovora.

Prethodno je "Vašington post" naveo u subotu, citirajući osobe upoznate sa ovim pitanjem, da su Izrael, SAD i Hamas postigli dogovor da se oslobodi nekoliko desetina žena i dece iz Gaze, koji su oteti 7. oktobra.

"Puštanje talaca bi moglo da počne u narednih nekoliko dana, osim ukoliko ne dođe do zastoja u poslednjem trenutku", dodao je vašingtonski list.

Prema navodnom dogovoru, obe strane bi obustavile borbene operacije na najmanje pet dana, dok bi 50 ili više talaca bili puštani u grupama, na svaka 24 sata, navode "Postovi" izvori.

Hamas je oteo najmanje 240 ljudi 7. oktobra tokom upada na jug Izraela, kada je ubijeno 1.200 ljudi.

I Netanijahu je na konferenciji za novinare u subotu uveče rekao da, što se tiče talaca, postoji mnogo neutemeljenih glasina i netačnih izveštaja.

"Želim da budem jasan - nije postignut dogovor. Ali, obećavam da, kada bude nešto trebalo da se kaže, obavestićemo vas o tome", rekao je Netanijahu novinarima.