"Argentinski Tramp" ili ministar ekonomije: Argentina danas bira predsednika

Iako je u prvom krugu dominirao Serhio Masa, ankete sada prednost daju ekscentričnom Havijeru Mileiju

Argentina je danas na prekretnici, a oko 35,4 miliona građana sa pravom glasa će na današnjim izborima odučiti da li će vlast poveriti "argentinskom Trampu"  Havijeru Mileiju ili trenutnom ministru ekonomije i kandidatu vladajuće koalicije Unija za domovinu Serhiju Masi.

Masa je u pobedio u prvom krugu sa 36,7 odsto podrške, dok je Milei imao 30 odsto glasova. Ankete, međutim pokazuju da je Milei, koji je, inače obećao da će "razneti" argentinski politički sistem, od tad napredovao.

S obzirom na to da 40 odsto Argentinaca živi u siromaštvu, visoke cene i vrtoglava inflacija su daleko najveća briga birača, pa je bilo veliko iznenađenje kada je u prvom krugu dominirao Masa, koji je bio ministar ekonomije u trenutku kad je inflacija skočila na neverovatnih 143 odsto.

Konzervativka Patriša Bulrih koja je u prvom krugu ostala na trećoj poziciji, podržala je Mileija, a i ankete, kako piše Bi-Bi-Si, potvrđuju da će većina njenih glasača podržati samoproglašenog anahokapitalistu.

Havijer Milei inače je ekonomista čija je retorika protiv establišmenta stekla najviše sledbenika među mladim biračima razočaranim tradicionalnom politikom.

Njegovu Libertarijansku stranku glasači vide kao neokaljanu greškama iz prošlosti, i podržavaju ga uprkos tome što je Milei rekao da će lokalnu valutu, pezos, zameniti američkim dolarom, i "dići u vazduh" centralnu banku Argentine.

Ideja mu je da ukine seksualno obrazovanje u školama, olabavi zakone o oružju i dozvoli kupoprodaju ljudskih organa. Sklon je ispadima i psovkama, a papu Franciska jednom je optužio da je komunista.

Serhio Masa je, s druge strane, iskusni političar koji je vodio Predstavnički dom pre nego što je postao ministar ekonomije u peronističkoj vladi 2022. godine, a glasače pokušava da privuče tvrdeći da ima iskustva da zemlju izvuče iz ekonomskog pada.

On je, kaže, čovek koji će garantovati da će siromašni u Argentini nastaviti da dobijaju socijalnu pomoć i subvencionisani javni prevoz. Podržava negativnu legalizaciju abortusa, a upozorava i na opasnosti od klimatskih promena. Za Mileija je klimatska kriza laž koju je izmislila levica.

"Gardijan", međutim, piše da, iako dvojica političara imaju različite profile i politike, zajedničko im je to  što ne obraćaju pažnju na najhitnija pitanja životne sredine u regionu: zaštita autohtonih naroda, klimatska kriza, obnovljiva energija i promocija održivijih poljoprivrednih i stočarskih praksi.