Orban: Ukrajina svetlosnim godinama udaljena od EU

Mađarski premijerje rekao da će se sa svojom vladom usprotiviti razgovorima o pridruženju Kijeva

Ukrajina je "svetlosnim godinama" udaljena od ulaska u Evropsku uniju, ocenjuje mađarski premijer Viktor Orban.

On je, na kongresu svoje partije Fides, istakao da će se on i njegova vlada usprotiviti razgovorima u EU sredinom decembra, o tome da li Kijev treba zvanično da otpočne pregovore o pristupanju.

Uz Orbanov veto, Ukrajina definitivno neće imati šansu da se pridruži evropskom bloku zemalja, budići da je za prijem nove zemlje u članstvo, neophodna saglasnost svih članica Unije.

Orban je, inače, juče na partijskom kongresu u Budimpešti jedanaesti put od 2003. reizabran za predsednika Fidesa.

On je rekao da će jedan od prioriteta njegove vlade biti da zaustavi put Ukrajine ka EU.

"Naš zadatak je da ispravimo pogrešno obećanje, da će otpočeti pregovori sa Ukrajinom, jer je Kijev sada udaljen svetlosnim godinama od EU", izjavio je Orban.

Evropska komisija je ranije ovog meseca predložila početak pristupnih razgovora sa Ukrajinom, ističući da je vlada u Kijevu "pokazala izuzetan nivo institucionalne snage, odlučnosti i sposobnosti da funkcioniše".

Orban naglašava da se pregovori ne mogu počinjati sa zemljom koja ratuje, a da bi članstvo Ukrajine promenilo sistem distribuiranja sredstava zemljama članicama Unije.

"Ne mogu ni da zamislim da mađarski parlament odobri prijem Ukrajine u Evropsku uniju, prvenstveno jer je ta zemlja u oružanom sukobu, a drugo, čak i njena veličina i broj stanovnika su sada nepoznati", izjavio je nedavno premijer Mađarske za radio "Košut".