Svet

Šef Pentagona stigao u Kijev: Vašington je i dalje uz Ukrajinu

"Ovde sam da prenesem važnu poruku: Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, sada i u budućnosti", poručio je Lojd Ostin
Šef Pentagona stigao u Kijev: Vašington je i dalje uz Ukrajinu© Sarah Silbiger/Getty Images)

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Lojd Ostin doputovao je u posetu Kijevu i poručio da će "SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu".

"Upravo sam stigao u Kijev da se sastanem sa ukrajinskim liderima. Ovde sam da prenesem važnu poruku: Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, sada i u budućnosti", napisao je Ostin na društvenoj mreži Iks.

Šef Pentagona takođe je, kako prenose "RIA Novosti", obećao 100 miliona dolara dodatne vojne pomoći, uključujući municiju za artiljeriju i PVO.

Ostin je ranije izjavio da Ukrajina neće moći da pobedi u sukobu sa Rusijom bez podrške Vašingtona. Prema njegovim rečima, "rusko rukovodstvo oseća da će se Zapad umoriti od podrške Ukrajini, zbog čega će Moskva uskoro dobiti prednost".

"Uveravam vas da će bez naše podrške i ako sada 'izvučemo tepih ispod nogu' Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin samo ojačati i uspeće da uradi ono što namerava - da zauzme teritoriju svog suseda", rekao je Ostin u Senatu gde je govorio o dodatnoj pomoći Ukrajini.

Ranije je bivši ukrajinski ambasador u SAD Valerij Čali, komentarišući izglede za novu vojnu pomoć Vašingtona, rekao da se situacija razvija po najgorem scenariju, a da će republikanci odugovlačiti ovaj proces.

image