Svet

Orban bilbordima udario na Fon der Lajenovu: Ne igrajmo na njihove note

Sličnu kampanju vladajuća partija u Mađarskoj sprovela je i 2019. protiv prethodnog šefa Evropske komisije
Orban bilbordima udario na Fon der Lajenovu: Ne igrajmo na njihove note© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen našla se na meti vladajuće partije u Mađarskoj – u okviru kampanje za evropske parlamentarne izbore sledećeg juna, Fides je postavio bilborde na kojima je prikazuje sa Aleksom Sorošem, sinom milijardera rođenog u Mađarskoj Džordža Soroša, inače velikog neprijatelja stranke premijera Vikotra Orbana.

"Ne igrajmo na njihove note", slogan je bilborda.

Slični bilbordi pojavili su se i 2019. godine – tada je uz Soroša Starijeg bio prethodnik Fond der Lajenove Žan-Klod Junker. Na pritisak iz Brisela i pod pretnjom EPP, glavne grupe desnog centra u Evropskom parlamentu, da će ih isključiti iz članstva, Fides je tada skinuo bilborde posle nekoliko dana.

Orbanova stranka je nakon dve godine ipak izašla iz pomenute grupacije.

Brisel je inače blokirao milijarde evra u fondovima EU zbog politike Fidesa, to jest neispunjavanja obaveza u vezi sa nezavisnošću pravosuđa, akademskim slobodama, te pravima LGBT+ populacije.

Očekuje se da će Mađarska biti glavni fokus sledećeg samita EU sredinom decembra, kao zemlja Unije koja je naklonjena Rusiji i skeptična prema planovima da se Ukrajini pridruži bloku.

Orban je nedavno pokrenuo istraživanje javnog mnjenja u Mađarskoj s pitanjem da li EU treba da izdvoji više sredstava Ukrajini ili da joj odobri članstvo.

image