Svet

Italija: Kraj istorijskog suđenja mafiji, izrečene kazne do 30 godina zatvora

Više od 330 mafijaša i njihovih saradnika bili su optuženi za iznude, trgovinu drogom i krađe, u suđenju koje je trajalo gotovo tri godine
Italija: Kraj istorijskog suđenja mafiji, izrečene kazne do 30 godina zatvora© TANJUG/AP Photo/Valeria Ferraro

Italijanski sud izrekao je višegodišnje zatvorske kazne na kraju jednog od najvećih suđenja italijanskoj mafiji, usmerenih na zločine kriminalne grupe Ndrangeta iz Kalabrije.

Više od 330 mafijaša i njihovih saradnika bili su optuženi za iznude, trgovinu drogom i krađe, u suđenju koje je trajalo gotovo tri godine, a više od 100 njih je oslobođeno optužbi, prenela je ANSA. Sudijama je bilo potrebno sat i 40 minuta samo da pročitaju presudu.

Najteže kazne od po 30 godina zatvora dobili su dvojica lokalnih vođa kalabrijske mafije, Saverio Racionale i Domeniko Bonavota. Među osuđenima je i advokat i bivši političar iz partije Forca Italija, Đankarlo Piteli, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog saradnje sa mafijom i prenošenja informacija. Osuđen je i bivši šef lokalne policije Đorđo Nazeli na dve godine i šest meseci.

Sudije su izrekle manje kazne nego što je tužilaštvo tražilo u velikom broju slučajeva, a više od 100 osumnjičenih je oslobođeno optužbi. Na današnje prvostepene presude žalbu mogu da ulože i odbrana i tužilaštvo.

Tužioci smatraju da je Ndrangeta najmoćnija mafijaška grupa u Italiji i da je nadmašila Koza Nostru sa Sicilije. 

image