Srećan rođendan, predsedniče! Svi gafovi Džozefa Bajdena

Američki lider danas slavi 81. rođendan i na žalost američkih birača, i dalje planira da se ponovo kandiduje za predsednika

Američki predsednik Džozef Bajden danas slavi rođendan i ako ste to zaboravili, ne sekirajte se – velike su šanse da se ni on sam ne seća da puni 81. godinu, poručuju korisnici društvenih mreža, podsećajući tako još jednom na najveću američku brigu - da je u pravu Dmitrij Medvedev kada kaže da im je predsednik "matori glupan".

Bajdenov rođendan pada svega dva dana pred Dan zahvalnosti, ali je gotovo sigurno da većina Amerikanaca tog datuma neće zahvaljivati nebesima na svom predsedniku.

Jedan od najstarijih lidera na svetu većinu mandata proveo je blamirajući se pred stranim liderima, pa i pred svojim glasačima, tako da da veliki deo građana Boga moli da se Bajden ne dokopa reizbora. To svedoče i najnoviji rezultati anketa kojima je Amerika Bajdenu čestitala 81. leto – anketa koju je sproveo En-Bi-Si njuz pokazala je da samo 40 odsto Amerikanaca veruje da predsednik SAD dobro radi svoj posao – a čak 57 procenata ispitanih nezadovoljno je najpre Bajdenovim stavom u odnosu na sukob Izraela i Hamasa.

Novo istraživanje "Blumberg njuza" i "Morning konsalta" pokazalo je da spinovanje Bele kuće o dobrom mentalnom zdravlju američkog lidera sve manje prolazi i da sve više glasača Bajdena smatra prestarim iako njegov rival Donald Tramp ima samo četiri godine manje.

Bajdenove godine, međutim, na njemu i njegovom ponašanju su itekako vidljive. Bez obzira što trenutni lekar Bele kuće tvrdi da je američki predsednik "zdrav", "živahan" i "sposoban da uspešno obavlja svoje dužnosti", nekadašnji predsednički lekar, koji nije na Bajdenovom platnom spisku, poručuje da je lider Amerik, ne samo senilan i dementan, već i – opasan.

"Zastrašujuće je što je Bajden naš glavnokomandujući. On uglavnom ne zna gde se nalazi i svakog dana nas približava sveopštem ratu s Rusijom i Kinom. Njegov kognitivni poremećaj će ubiti ljude", isticao je Roni Džekson, koji je lekar bio u doba Obaminog i Trampovog mandata.

A osim što je opasan, on je i komičan. Gotovo svaki njegov javni nastup dragocen je izvor podsmeha za sve njegove protivnike.

To je čovek koji će, nakon smrti britanske kraljice Elizabete, mrtav ladan uzviknuti - "Bože čuvaj kraljicu", ili za Nensi Pelosi izjaviti da je Amerikance spasila od Velike depresije koja se desila 1929. godine.

Bajden je, kako tvrde njegovi saradnici, "pri čistoj svesti", ali je uspeo da pomeša Kinu i Kanadu, i novozelandski ragbi tim "Ol bleks" sa ozloglašenom britanskom vojnom jedinicom "Blek end tans" koja se borila protiv irske republikanske armije pre jednog veka.

Isto tako iz njegovih usta izašao je biser da su "siromašna deca jednako pametna kao i bela deca", a "istakao se" i kada je na jednoj svečanoj večeri u publici počeo da traži nekadašnju članicu predstavničkog doma Džeki Valorski – koja je dva meseca kasnije poginula.

Za njega je predsednik Britanije Raši Sunak, ženu je uspeo da pomeša sa rođenom sestrom, a Kamalu Haris nazvao predsednicom, dok je za Putina rekao da "gubi rat u Iraku. Za sina koji je umro od raka, tvrdio je da je poginuo u Iraku, a nakon masovne pucnjave u kojoj je ubijeno šestoro ljudi, osećao je da je neophodno da kaže: "Ja sam Džo Bajden, muž dr Džil Bajden i jedem Dženin sladoled sa čokoladnim mrvicama".

Lista blamova američkog predsednika ovde se ne završava. Svet još pamti kako je Bajden stiskao Hilari Klinton oko struka, njuškao kosu ženama ili ljubio decu.

Lider ove nuklearne sile uglavnom nema pojma gde je pošao, a ni odakle je došao, a osim što je snimljen kako se rukuje s vazduhom, gura Rišija Sunaka i ne zna da izađe sa bine, zbog njega su najobičnije stepenice proglašene najvećom pretnjom po nacionalnu bezbednost. Najveći izazov nove predsedničke kampanje mu je - da se ne saplete.

"Zbog tebe 81 izgleda kao 101 i trebalo da te bude sramota zbog svega što si učinio zemlji i svetu", požurila je da lideru Amerike čestita republikanka Lavern Spajser (nama poznata po pitanju zašto bi Srbija morala da se odrekne Kosova, a Ukrajina ne mora da prepusti nijedan deo svoje teritorije).

Čini se, ipak da najviše razloga za radost danas ima najpoznatija i verovatno najbolje plaćena gerontološka sestra na svetu - američki državni sekretar Entoni Blinken – koji je nakon što je Bajden danas, po tradiciji pomilovao ćurke Libertija i Belu, i to bez ikakvog blama ili incidenta -  konačno bezbrižan.

A pošto je američki predsednik rešio da ove godine preskoči žurku i rođendan tek tokom nedelje obeleži sa porodicom u Nantaketu, Blinken se neće sekirati hoće li najstariji lider SAD rođendan provesti na nogama i u širokom luku izbegavati stepenište. Bajdenova žena Džil će najverovatnije biti ta koja će se, tokom proslave, starati da je muž opet ne pomeša sa Kamalom Haris, i da rođendanske čestitke prima isključivo od gostiju, ne rukujući se sa vazduhom.

Ukratko, Blinken, čiji su trenutak dobijanja čira ovih dana zabeležile i kamere, kada je Bajden, posle uspešnog sastanka sa kineskim liderom, Si Đinpinga nazvao diktatorom – danas više neće morati da brine oko toga hoće li njegov pretpostavljeni uspeti da oduva svećice, a da ne zapali Belu kuću, kao što je, pre nekoliko dana,  samo tom jednom rečenicom "zaždio" sve diplomatske pokušaje otopljavanja veza sa Kinom.

Bajden je inače, nakon što je pomilovao dve ćurke, razjasnio i jednu nedoumicu. 

Iako je danas napunio 81 godinu, on kaže, nije prisustvovao prvom pomilovanju ćurki pre 76 godina.

"Želim da znate da nisam bio na prvom događaju, jer sam bio premlad za to", rekao je Bajden.