"Tramp mora da bude eliminisan": Novi gaf demokrata ili pretnja bivšem predsedniku?

Den Goldman se kasnije izvinio, rekavši da je u pitanju "pogrešan izbor reči", ali su mnogi ocenili da se radi o pozivu na nasilje

Demokratski kongresmen Den Goldman razbesneo je američku javnost pozivajući da se bivši predsednik Donald Tramp "eliminiše", navodi "Njuzvik".

Goldman je, gostujući na televiziji Em-Es-En-Bi-Si u emisiji koju vodi bivša portparolka Bele kuće Džen Psaki, govorio o Trampovoj vezi sa neredima na Kapitol hilu 6. januara 2021. 

On je istakao da Tramp nikada više ne bi trebalo da bude na funkciji zbog poricanja izbornih rezultata 2020, što je dovelo do pokušaja da se izbori ponište, a kulminiralo neredima 6. januara. 

"Njegova (Trampova) retorika zaista postaje opasna, sve opasnija. Videli smo šta se dogodilo 6. januara", istakao je Goldman. 

On je ocenio da su Trampova zapaljiva retorika i njegove objave neverovatno zastrašujuće za svakoga ko pokušava da radi u vladi. 

"U ovom trenutku je nesumnjivo da taj čovek više ne može da vrši javnu funkciju. Ne samo da nije sposoban. On je destruktivan za našu demokratiju i mora da bude eliminisan", poručio je Goldman.

On se na društvenoj mreži Iks izvinio za tu primedbu, ističući da mu ne želi ništa loše.

"Juče sam na TV-u greškom upotrebio pogrešnu reč da objasnim koliko je važno za Ameriku da Donald Tramp ne postane ponovo predsednik. Iako on mora da bude poražen, svakako mu ne želim ništa loše i ne odobravam političko nasilje. Izvinjavam se zbog pogrešnog izbora reči", poručio je predstavnik demokrata. 

Reakcije su, ipak, bile brojne.

"U najmanju ruku, tajna služba bi trebalo da istraži Goldmana zbog ove pretnje", napisao je predsednik "Džudišal Voča" Tom Fiton. 

"Kongresmen demokrata Den Goldman upravo je rekao da predsednik Tramp 'mora da bude eliminisan', dok je istovremeno 'držao slovo' o Trampovoj 'opasnoj retorici'", primetio je konzervativni aktivista Beni Džonson.

Konzervativni komentator Rogan O'Hendli poručio je da je vreme "da se osudi Den Goldman zbog podsticanja nasilja protiv predsednika SAD".

"Da je republikanac otišao na TV i rekao da predsednički kandidat demokrata treba da bude 'eliminisan', FBI bi mu upao za nekoliko sati. Donald Tramp se suočava sa 'višedecinijskom zatvorskom kaznom' jer je rekao da ljudi treba da se 'bore'. Umesto toga, Den Goldman aludira na ubistvo Donalda Trampa i to čini bez posledica i bez imalo straha od bilo kakvih posledica", ocenio je Čarli Kirk, izvršni direktor omladinske organizacije Turning point.