Izrael pozvao ambasadora iz Južne Afrike, mogućnost prekida bilateralnih odnosa

Očekuje se da odluka bude predmet diskusije na predstojećem sastanku BRIKS-a

Izrael je pozvao svog ambasadora u Južnoj Africi, Eliava Belocerkovsog, nazad u Jerusalim na konsultacije, pred današnje parlamentarno glasanje u Johanesbugu o pitanju zatvaranja izraelske ambasade u toj afričkoj zemlji, prenosi AP.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je prethodno izjavio da izraelska vojna operacija u Gazi predstavlja genocid u kome je do sada ubijeno najmanje 15.000 ljudi i da je mogućnost prekida bilateralnih odnosa verovatna dok se ne postigne dogovor o prekidu vatre.

Prošle nedelje je Južna Afrika pozvala Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Bendžamina Netanijahua zbog, kako navode, genocida i ratnih zločina nad palestinskim stanovništvom Pojasa Gaze.

"Nakon poslednjih izjava Južne Afrike, izraelski ambasador u Pretoriji je pozvan u Jerusalim na konsultacije," napisao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen na Iksu.

Odluku o privremenom prekidu odnosa predstavila je južnoafričkom parlamentu opoziciona levičarska partija Ekonomski borci za slobodu, uz podršku vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres.

Očekuje se da odluka bude predmet diskusije na predstojećem sastanku BRIKS-a, čiji je Južna Afrika članica.