Poljska protiv "imaginarne vojske EU": Amerika je naš bezbednosni garant

Varšava nije za stvaranje armije kojom bi rukovodio Brisel, a u svojoj odbrani najviše se oslanja na Ameriku

Poljska odbacuje ideju o "imaginarnoj vojsci EU" i SAD smatra za svog ključnog vojnog partnera, izjavio je u utorak ministar Marijuš Blaščak.

Država koja se trudi da izgradi "najjaču kopnenu vojsku" u Evropi sve nade polaže u Vašington.

"Utvrdio sam da je veoma loša stvar svako nadmetanje između NATO-a i EU kada je u pitanju bezbednost", rekao je Blaščak posle sastanka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, a prenela poljska novinska agencija PAP.

On smatra da članice EU treba da same budu odgovorne za svoju odbranu i dodaje da je Poljska izabrala blisko partnerstvo sa SAD, umesto "neke zamišljene evropske vojske ili prenosa nadležnosti na evropski nivo".

Pre sukoba u Ukrajini, francuski predsednik Emanuel Makron i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel bili su najglasniji zagovornici formiranja zajedničke vojske bloka.

Makron je 2019. za NATO rekao da je doživeo "moždanu smrt" i zato evropske lidere pozvao da vode politiku "strateške autonomije" u odnosu na Vašington, koji preko NATO-a diktira bezbednosnu politiku na kontinentu sve od kraja Drugog svetskog rata.

Sada se francuski predsednik predomislio pa zapravo podržava proširenje ove vojne alijanse, dok je naslednik Merkelove - Šolc i dalje ubeđen da je neophodna "suverenija EU" iako se o formiranju vojske ne izjašnjava.

EU je prošle godine odobrila kreiranje zajedničke odbrambene strategije, koja predviđa stvaranje snaga za "brzo raspoređivanje" od 5.000 vojnika – što je dramatično manje od vizije Makrona i Merkelove.

Poljska je, međutim, ostala nepokolebljiva u svom protivljenju ideji o stvaranju vojske koju predvodi Brisel, i kao bezbednosnog garanta vidi SAD. Poljski predsednik Andžej Duda pojačao je vojne nabavke od SAD u prethodne četiri godine, a samo u poslednjih godinu dana njegova vlada je potpisala ugovor o kupovini raketnih artiljerijskih sistema HIMARS u vrednosti od 10 milijardi dolara, i za modernizaciju armije uzela zajam od dve milijarde dolara od Vašingtona.

Duda je takođe prošlog oktobra objavio da se Poljska dobrovoljno prijavila da na svojoj teritoriji "ugosti" američko nuklearno oružje, iako je američki Stejt department rekao da Vašington "ne planira" da prihvati tu ponudu.

"Možemo reći da je Poljska najvažniji saveznik Sjedinjenih Država na istočnom krilu NATO-a, o čemu svedoči činjenica da je u Poljskoj stacionirano oko 10.000 američkih vojnika", rekao je Blaščak.