Parlament Južne Afrike izglasao prekid diplomatskih odnosa s Izraelom

Vlada treba da odluči da li će usvojiti predlog koji je dobio podršku u parlamentu, a u kojem se, između ostalog, traži i zatvaranje izraelske ambasade u Pretoriji

Poslanici skupštine Južne Afrike izglasali su usvajanje odluke o prekidu diplomatskih odnosa sa Izraelom i o zatvaranju ambasade ove zemlje u Pretoriji dok se ne dogovori prekid vatre u Gazi.

Za odluku je glasalo 248 poslanika od 339 prisutnih. 

Predlog je prošle nedelje podnela opoziciona stranka Borci za ekonomsku slobodu (EFF), dok je vladajuća partija ANC rekla da će predlog podržati, ali je zatražila da u njega bude unet uslov "dok se ne dogovori prekid vatre, a Izrael se obaveže da će prihvatiti pregovore pod posredništvom Ujedinjenih nacija čiji će ishod biti pravedan, održiv i trajni mir".

Odluka je simbolična, budući da je na južnoafričkoj vladi da razmotri da li će je primeniti, prenosi Rojters. Kako se dodaje, portparol predsednika Sirila Ramafoze nije želeo da u vezi s ovim daje komentare.

Podseća se da su Ramafoza i visoki državni zvaničnici kritikovali vojnu kampanju Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze i tražili od Međunarodnog krivičnog suda da istraži moguće ratne zločine Tel Aviva. 

Izraelska ambasada u Južnoj Africi nije se oglašavala, a ambasador Izraela u Pretoriji pozvan je u Tel Aviv na konsultacije.