Trans-Sektus: Britanski muzej tvrdi da je rimski car iz trećeg veka bio transrodan

Imperatoru Egabalu su, kako objašnjavaju, namenili ženske zamenice na osnovu antičkih tekstova u kojima se tvrdi da je car tražio da ga zovu "dama"

Britanski muzej Severnog Herdforšita proglasio je rimskog cara Elagabala transrodnim i odlučio da će na eksponatu iz perioda njegove vladavine o njemu pisati u ženskom rodu. 

Pravo ime rimskog cara Egabala (204-222) bilo je Sekst Varije Avit Basijan, odnosno Imperator cezar Marko Aurelije Antonin Avgust. 

Egabalu su, kako objašnjavaju, namenili ženske zamenice na osnovu antičkih tekstova u kojima se tvrdi da je car tražio da ga zovu "dama" i da je tražio da mu doktori naprave ženske genitalije, što su pojedini istoričari odbacili kao klevetu koja je u tadašnjem Rimskom carstvu imala za cilj da ukalja karakter vladara.

U informacijama o muzejskoj politici navodi se da će se za istorijske ličnosti koristiti zamenice koje je "dotična osoba možda sama koristila" ili "koja god zamenica retrospektivno odgovara".

Muzej inače poseduje srebrni novčić iskovan u vreme vladavine Egabala, koji je vladao Rimom od 218. do 222. godine kada je ubijen u svojoj 18. godini. Kako piše britanski Telegraf, novčić se mogao videti na izložbama sa LGBT tematikom, a na ekranu na kome se prikazuju informacije o njemu i Elagabalu, vladar će se nazivati "ona".