Član 5 NATO sporazuma aktiviran samo jednom

Ukoliko jedna članica NATO-a bude napadnuta, sve ostale su u obavezi da joj pomognu kako bi se odbranila, navodi se u pomenutom članu

NATO se suočava sa novim testom, koji je posledica incidenta u Poljskoj, koja je članica Alijanse. Nakon demantovanja Sjedinjenih Američkih Država i Poljske da je raketa došla iz Rusije, događaj na ukrajinsko-poljskoj granici pokrenuo je brojna pitanja u vezi sa članom pet NATO sporazuma. 

Ukoliko jedna članica NATO-a bude napadnuta, sve ostale članice su u obavezi da pomognu kako bi se ta članica odbranila, navodi se u pomenutom članu.

Portparol američkog Ministarstva odbrane Anton T. Semelrot spomenuo je član pet nakon vesti da su delovi rakete pali u Poljskoj, ističući da će svaki centimetar teritorije NATO-a biti odbranjen, prenosi "Dojče vele".

Portparol Pentagona Patrik Rajder, takođe se pozvao na član pet Ugovora o Severnoatlantskom ugovoru, koji glasi:

"Stranke su saglasne da će se oružani napad na jednu ili više članica NATO-a u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve njih, i stoga su saglasne da, u slučaju oružanog napada, svaka od njih ima pravo na individualnu ili kolektivnu samoodbranu. Po članu 51 Povelje Ujedinjenih nacija, članice su dužne da pomognu strani ili stranama koje su napadnute, preduzimajući odmah, pojedinačno i zajedno sa drugim članicama, mere koje se smatraju neophodnim, uključujući i korišćenje oružane sile, u cilju uspostavljanja ili održavanja bezbednosti na severnoatlantskom području."

Ukoliko bi se taj član upotrebio, to bi gotovo neizbežno značilo da bi se dogodio vojni udar na Rusiju. Iako se član pet spominje kao mogući scenario, analitičari smatraju da je minuli događaj u Poljskoj, ipak povezan sa članom četiri NATO sporazuma. 

Prema službenim dokumentima NATO-a, član četiri znači da će se "strane međusobno konsultovati", ukoliko je njihov "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost" ugrožena. 

Član 5 aktiviran samo jednom

Do sada je član pet NATO ugovora aktiviran samo jednom, nakon terorističkih napada Al Kaide u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine. Alijansa je tada izjavila da je napad na SAD, napad na celu Alijansu. Članice NATO-a su pomogle Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma i okupaciji Avganistana od strane vojne misije NATO-a. 

Za NATO je najvažnija prva rečenica člana pet, koja je garancija da će se pružiti pomoć napadnutoj članici. Napad na jednu državu, u ovom slučaju Poljsku, trebao bi da bude protumačen kao napad na celu Alijansu. Poljska bi morala da obavesti NATO kakvu reakciju smatra prikladnom i kakva joj je pomoć zapravo potrebna. Članice NATO-a bi tada, svaka za sebe, odlučivale kako i na koji način će pružiti pomoć. 

Završna odredba člana pet ističe da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora biti hitno obavešten o merama za održavanje mira i bezbednosti.

"Pre bilo kakvog oružanog napada i svih mera koje su preduzete u vezi sa tim, Savet bezbednosti mora biti odmah obavešten. Takve mere će prestati kada Savet bezbednosti preduzme neophodne mere za obnavljanje i održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

Ukoliko bi NATO preduzeo bilo kakve korake protiv Rusije, morao bi da prijavi akciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali, budući da je Rusija stalni član Saveta bezbednosti, ima pravo veta.