Oko 60 odsto Amerikanaca veruje da je Džozef Bajden pomagao i učestvovao u Hanterovim poslovima

O Hanteru negativno mišljenje ima 55 odsto Amerikanaca, dok o aktuelnom predsedniku isto misli 48 odsto, otkriva nova anketa

Oko 60 odsto Amerikanaca smatra da je njihov predsednik Džozef Bajden "pomogao i učestvovao" u poslovima njegovog sina Hantera u inostranstvu, navodi se u novoj anketi Centra za američke političke studije Univerziteta Harvard (CAPS) i analitičke kompanije "Haris insajts end analitiks."

U istraživanju se navodi da 81 odsto republikanaca, 39 odsto demokrata i 59 odsto nezavisnih glasača smatra da je "Džozef Bajden pomagao i učestvovao u poslovanju Hantera Bajdena".

I predsednik i njegov sin su u anketi dobili niske ocene naklonosti, pri čemu je 55 odsto ispitanika bilo "nenaklonjeno" ili "veoma nenaklonjeno" Hanteru, dok o aktuelnom predsedniku SAD isto misli 48 odsto njegovih sunarodnika.

Izveštaji o umešanosti predsednika Bajdena u poslove njegovog sina prvi put su se pojavili pre izbora 2020. godine, kada je "Njujork post" objavio fajlove sa Hanterovog laptopa koji sugerišu da su poslovni ljudi iz Kine, Ukrajine, Rusije i drugih zemalja plaćali Hanteru za kontakte sa njegovim ocem u vreme kada je Džozef Bajden obavljao funkciju potpredsednika SAD u Obaminoj administraciji.

Hanterov bivši poslovni partner Devon Arčer rekao je na saslušanju u Kongresu u julu da je sinu aktuelnog predsednika položaj u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije "Burisma" dodeljen isključivo zbog garancija da će kompanija imati uticaj na politiku SAD. 

Arčer je takođe naveo da je Džozef Bajden večerao više puta sa Hanterovim klijentima i da je Hanter primio tranšu novca odmah nakon najmanje dva od tih sastanaka.

Ranije ove godine, Nadzorni odbor Predstavničkog doma i Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma koji su vodili republikanci objavili su dokaze koji sugerišu da su Bajden i njegova porodica primili oko 20 miliona dolara preko lažnih kompanija od poslovnih ličnosti i političara u Ukrajini, Kini, Rusiji i Kazahstanu.

Ministarstvo finansija SAD je 150 ovakvih transakcija označilo kao "sumnjivo", istakli su članovi ovih odbora.

Bivši predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti otvorio je istragu o opozivu predsednika zbog Bajdenovog navodnog profiterstva u septembru.

Ranije ovog meseca, aktuelni predsednik Majk Džonson rekao je da će republikanska stranka "vrlo brzo" odlučiti da li će zvanično krivično goniti predsednika.

Bajden poriče da je ikada razgovarao sa svojim sinom o njegovim poslovima, uprkos tome što se slikao sa nekim od Hanterovih klijenata.

Arčer je takođe rekao Kongresu da je Bajden zvao Hantera najmanje 20 puta tokom sastanaka "Burisme" kako bi impresionirao potencijalne klijente ukrajinske kompanije.