Svet

Republikanci preuzeli većinu u Predstavničkom domu

Za sada nije poznato koliku većinu su republikanci osvojili u donjem domu Kongresa jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora
Republikanci preuzeli većinu u Predstavničkom domuwww.globallookpress.com © XinHua/ Liu Jie

Republikanska partija preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, čime se delimično vratila na vlast u Sjedinjenim Državama, javljaju američki mediji.

Više od nedelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata administracije Cozefa Bajdena, republikanci su obezbedili 218 mesta u donjem domu Kongresa.

Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili, s obzirom na to da se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u Predstavničkom domu republikancima će omogućiti da utiču na agendu predsednika Bajdena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on ili članovi njegove porodice, piše "Glas Amerike".

Predsednik Bajden je u čestitao lideru republikanaca u Predstavničkom domu Kevinu Makartiju, rekavši da je spreman da sarađuje sa članovima Republikanske partije.

"Građani traže od nas da radimo za njih. Sarađivaću sa bilo kim, republikancem ili demokratom, koji sa mnom želi da radi kako bismo ispostavili rezultate", poručio je američki predsednik Makartiju za kog se očekuje da će biti novi predsednik Predstavničkog doma.

Lider republikanaca se oglasio na Tviteru, napisavši da su "Amerikanci spremni za novi smer, a republikanci u Predstavničkom domu za postizanje rezultata".

image