Svet

Britanski MI5 odbacio optužbe Rusije o umešanosti u napad na Severni tok

Tvrdnje da je Velika Britanija umešana u incident na gasovodu predstavljaju "rusku agresiju", poručuju iz Londona
Britanski MI5 odbacio optužbe Rusije o umešanosti u napad na Severni tokGetty © Handout / Handout

Šef britanske kontraobaveštajne službe MI5 Ken Mekalum nazvao je "ruskom agresijom" izjavu o umešanosti Londona u teroristički napad na gasovode Severni tok 1 i 2, prenose "RIA Novosti".

"Velika Britanija mora biti spremna za rusku agresiju u godinama koje dolaze, kako prikrivenu, tako i otvorenu. Kao primer otvorene agresije, prema britanskim obaveštajcima je izjava ruskog Ministarstva odbrane o našoj umešanosti u teroristički napad u Baltičkom moru na gasovode Severni tok 1 i 2", rekao je Mekalum u godišnjem izveštaju o proceni pretnje.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su predstavnici Britanske mornarice, smeštene u gradu Očakovu, Nikolajevska oblast Ukrajine, 26. septembra "učestvovali u planiranju, obezbeđivanju i sprovođenju terorističkog napada u Baltičkom moru na gasovode Severni tok 1 i 2".

Prema njihovim rečima, isti britanski specijalisti su vodili pripreme za napad na Sevastopolj, obučavali vojno osoblje ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije.

Britansko ministarstvo odbrane odbilo je da prizna svoju umešanost u ove eksplozije. Kasnije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da radi na praktičnim koracima u vezi sa uključivanjem britanskih stručnjaka u pripremu terorističkog akta u Crnom moru.

Napadi na gasovode dogodili su se 26. septembra na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu, Severni tok 1 i 2. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile namernu sabotažu. Operater Severnog toka "Nord Strim AG" saopštio je da je "incident na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke".

Ruski predsednik Vladimir Putin je 31. oktobra rekao je da je Gaspromu dozvoljeno da ispita mesto eksplozije Severnog toka, a šef kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o istraživanju. Putin je takođe rekao da je "eksplozija na gasovodu Severni tok očigledan teroristički napad".

image