Upozorenje iz Senata SAD: Za nekoliko nedelja Ukrajina će početi da ostaje bez municije

Ukoliko se demokrate ne izbore za usvajanje paketa pomoći Kijevu pre katoličkog Božića, sledeći put će biti u prilici tek posle Nove godine, što će za Kijev možda biti prekasno

Nesuglasice između demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu SAD oko izglasavanja novog paketa pomoći Kijevu otkrila je da će Ukrajini početi da nestaje municija već u narednih nekoliko sedmica.

Demokrate u dva navrata nisu uspele da proguraju pomoć Ukrajini kroz Zakon o finansiranju, a to bi morali da realizuju u periodu od samo tri sedmice – između Dana zahvalnosti i Božića, jer će sledeća prilika možda biti tek krajem januara ili početkom februara kada će isteći najnovije mere privremenog finansiranja.

Međutim, mnoge od najjačih ukrajinskih pristalica u Kongresu strahuju da ta zemlja ne može da čeka toliko dugo.

"Ne znam da li Ukrajina može da preživi do februara 2024. godine. Mislim da će municija početi da im nestaje već u narednih nekoliko nedelja", izjavio je senator Kris Marfi (Konektikat) za "Politiko".

Iako se demokrate zalažu za zahtev administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena za skoro 106 milijardi dolara za udruženo finansiranje Ukrajine, Izraela i Tajvana, nisu uspeli da u to ubede i Predstavnički dom koji vode republikanci.

Dodatni problem navodno predstavlja i novi i do sada gotovo nepoznati predsedavajući Majk Džonson, koji je nagovestio da će glasanje o Ukrajini doći "na red u nekom trenutku", preneo je "Politiko".