Nije prvoaprilska šala: Posle 31. marta 2024. pomoć Kanade Ukrajini drastično manja

Dok će u tekućoj fiskalnoj godini Kanada najverovatnije potrošiti 816 miliona dolara na finansiranje Kijeva, ta brojka će naredne godine iznositi 318 miliona

Dok ukupna vrednost kanadske pomoći za Ukrajinu u tekućoj fiskalnoj godini može dostići 816 miliona dolara, u narednom obračunskom periodu pomoć će iznositi manje od polovine ove sume, ukazuje se u novom izveštaju kanadske vlade. 

Kanadske vlasti fiskalnu godinu obračunavaju od 1. aprila do 31. marta naredne godine.

Kako se navodi u jesenjem ekonomskom izveštaju koji je podnela ministarka finansija Kristija Firlend, očekuje se da će Kanada na pomaganje Ukrajine u narednoj fiskalnoj godini potrošiti 318 miliona, a u 2025-2026. fiskalnoj godini 197 miliona dolara.

Novac izdvojen za pomaganje Kijeva u narednim godinama u velikoj meri se odnosi na svote koje je premijer Džastin Trudo obećao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom za dodatna oklopna vozila u septembru, prenosi Si-Bi-Es.

Kanada i Ukrajina pregovaraju o dugoročnom bezbednosnom aranžmanu, što je u sklopu obećanja zemalja G7 koje je Kijev ove godine dobio umesto članstva u NATO-u, ali je nejasno da li će biti dodatnog dugoročnog finansiranja nakon što ovaj sporazum bude zaključen, ističe kanadski servis.