Svet

"Fajnenšel tajms": Sukob Ukrajine i Zapada nakon eksplozije u Poljskoj

Ukrajince niko ne krivi, a oni otvorenu lažu, poručio zapadni diplomata za britanski list
"Fajnenšel tajms": Sukob Ukrajine i Zapada nakon eksplozije u Poljskojwww.globallookpress.com © Steffen Hebestreit Source: dpa

I pored toga što su NATO, Poljska i SAD potvrdile da je na teritoriju Poljske najverovatnije pao ukrajinski projektil, iz Kijeva odbacuju te navode, što je dovelo do sukoba među saveznicima, piše "Fajnenšel tajms".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da "nema naznaka" da je reč o "namernom napadu" Moskve, niti da Rusija priprema "ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a".

"Naša preliminarna analiza pokazuje da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama", rekao je on.

Međutim, Stoltenberg je istakao da "ovo nije krivica Ukrajine", te da je Rusija ta koja snosi odgovornost jer je reč o "direktnoj posledici rata koji je u toku".

On je dodao da Ukrajina ima pravo da obori one rakete koje gađaju ukrajinske gradove i kritičnu ukrajinsku infrastrukturu.

Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je da njihova istraga pokazuje da se najverovatnije radi o projektilu ruske proizvodnje, ali da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil.

Iz Bele kuće su potvrdili zaključke Varšave, takođe poručivši da je eksplozija verovatno rezultat pada ukrajinske protivvazdušne rakete.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i pojedine zapadne države prvobitno su okrivile Kremlj za lansiranje projektila koji je ispaljen tokom najvećeg raketnog napada Moskve na Ukrajinu u poslednjih nekoliko nedelja.

Ipak, ukrajinski predsednik je zadržao isti stav, rekavši da na Poljsku nije pala ukrajinska raketa, ali je dodao da je neophodna istraga u koju treba da bude uključen i Kijev.

Odgovarajući na komentare Zelenskog, neimenovani diplomata iz jedne članice NATO-a za "Fajnenšel tajms" je rekao da situacija postaje "smešna".

"Ukrajinci uništavaju naše poverenje u njih. Ukrajinu niko ne krivi, a oni otvoreno lažu. Ovo je razornije od projektila", poručio je diplomata.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da su prvobitne tvrdnje o odgovornosti Moskve bile "još jedna histerična, žestoko rusofobična reakcija koja nije bila zasnovana ni na kakvim stvarnim informacijama".

image