Svet

Dali lisici da pazi kokošinjac: Švajcarci NATO-u šalju tenkove koji ne smeju u Kijev

Alpska zemlja je dobila uveravanja da "leopardi" do Ukrajine neće stići čak ni indirektno
Dali lisici da pazi kokošinjac: Švajcarci NATO-u šalju tenkove koji ne smeju u Kijev© Sascha Schuermann/Getty Images

Uzdajući se da će lisica dobro paziti kokošinjac, Švajcarska će 25 svojih tenkova "leopard" poslati nazad Nemačkoj, kako ne bi pala u iskušenje da prekrši neutralnost i sama ih pošalje Kijevu.

"Nemačka se obavezala da neće slati tenkove u Ukrajinu i dala je uveravanja da će oni ostati ili u Nemačkoj, ili u NATO- u ili kod njenih partnera iz EU", poručile su vlasti Berna.

Navodno će, pišu mediji, Nemačka ova oklopna vozila iskoristiti da popuni manjkove koji su nastali u njenom arsenalu nakon isporuke tenkova Kijevu. Berlin garantuje da tenkovi do Zelenskog neće stići čak ni indirektno.

Neki pak sumnjaju u obećanja NATO-a, pa se tako najveća partija u zemlji, desničarski populistički SVP, protivila planu da se 25 tenkova proda Nemačkoj.

Dogovor je, primećuju, "veoma upitan u smislu politike neutralnosti", rekao je za "Fajnenšel tajms" Verner Salcman, koji je predsednik bezbednosnog odbora Saveta država, gornjeg doma švajcarskog parlamenta i političar SVP.

Švajcarska vojska ima 134 modernizovana tenka "leopard dva" i ima ih još 96 konzerviranih u skladištu. Još 96 ovih oklopnika nalazi se u skladištima u Italiji.

Nemačka je u februaru zatražila od Švajcarske da se neki od "leoparda" koji su povučeni iz upotrebe prodaju proizvođaču – "Rajnmetalu".

Tenkovi "nisu za Ukrajinu" i nemačka uveravanja da će ostati u EU ili NATO su "od ključnog značaja", saopštila je švajcarska vlada u pokušaju da odbrani svoju dobro naoružanu vojnu "neutralnost" koja je ozbiljno dovedena u pitanje od početka specijalne vojne operacije, pošto je država do sad apsolutno igrala po taktovima koje je dirigovao Brisel.

Uprkos pritisku Kijeva i njegovih saveznika, Švajcarska je ipak odbila da dozvoli zemljama koje imaju oružje švajcarske proizvodnje da ga izvoze dalje u Ukrajinu.

Do danas je odbijala i eksplicitne zahteve zemalja uključujući Nemačku, Španiju i Dansku, ukazujući na svoj Zakon o ratnom materijalu, koji zabranjuje svaki ponovni izvoz ako je zemlja primalac deo međunarodnog oružanog sukoba.

Švajcarska, zbog svoje neutralnosti, inače ne može učestvovati u ratovima između drugih zemalja, stvarati vojne saveze, niti slati svoje trupe i oružje i dozvoljavati teritorijalni tranzit zaraćenim stranama.

Zakoni o neutralnosti se, kako podseća "Difenz", ne primenjuju na građanske ratove ili vojne operacije koje je odobrio Savet bezbednosti UN.

Švajcarska neutralnost vuče korene iz 1516. godine i međunarodno je priznata od 1815. Ministarstvo spoljnih poslova kaže da ona "osigurava nezavisnost zemlje i nepovredivost njene teritorije".

image