Sinu bivšeg šefa Ruskih železnica sude u Norveškoj

Andrej Jakunjin je u policijskom pritvoru pošto je snimao dronom dok je planinario, pešačio po glečeru i jedrio u Norveškoj

Andrej Jakunjin, sin bivšeg šefa Ruskih železnica Vladimira Jakunjina, optužen je u Norveškoj za ilegalno snimanje dronom, prenosi "Gardijan".

Norveška je 28. februara zabranila ruskim građanima i kompanijama da koriste dronove na njenoj teritoriji. Odluka je usledila četiri dana nakon početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. 

Andrej Jakunjin (47) uhapšen je u oktobru u Svalbardu, u arhipelagu u Severnom ledenom okeanu. Norveška policija je podnela krivičnu prijavu ovog meseca, a Jakunjin je rekao da će se izjasniti da nije kriv. Zadržan je u pritvoru a ročište je zakazano za 29. novembar.

Jakunjin je sin Vladimira Jakunjina, koga vlada Velike Britanije smatra bliskim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putnina. Zbog toga su mu SAD i Velika Britanija uvele sakcije. 

Jakunjinov advokat Bernt Hajberg navodi da je njegov klijent snimao dronom dok je planinario, pešačio po glečeru i jedrio. Hajberg je potvrdio da je policija pretresla Jakunjinovu jahtu u Hamerfestu, gradu na severu Norveške. Policija je 17. oktobra zaplenila dron i sve elektronske uređaje koji su bili u posedu Andreja Jakunjina.

"U slučaju Jakunjina jasno je i neosporno da je korišćenje dronova bilo isključivo rekreativno. Ovaj slučaj se ne odnosi na nacionalnu bezbednost Norveške. Ne radi se ni o akcijama ruske vlasti protiv Norveške. Reč je o turisti koji gaji strast prema ekstremnim sportovima i prirodi", objašnjava Jakunjinov advokat Bernt Hajberg.

Jakunjin nije do sada jedini Rus koji je bio osumnjičen za ilegalno snimanje dronovima ili fotografisanje u zabranjenim zonama u toj skandinavskoj zemlji. Policijske službe u Norveškoj navode da su dronovi primećeni nad priobalnim naftnim i gasnim poljima. Norveški premijer Jonas Gar Stjore okrivio je strane obaveštajne službe.

"Nije prihvatljivo da dronovi stranih obaveštajnih službi lete iznad norveških aerodroma. Rusima nije dozvoljeno da upravljaju dronovima u Norveškoj", izjavio je prošlog meseca norveški premijer.

Andrej Jakunjin je poznat i po privatnom biznisu koji je pokrenuo u Londonu 2006. godine. Ima dvojno rusko i britansko državljanstvo.