Svet

"Pretpostavljam da još nismo mrtvi": Iks nadmašio Fejsbuk i Instagram

Kada je "Meta" pokrenula novu društvenu mrežu Treds, pojavila se lavina naslova koja je novu platformu proglasila "ubicom Tvitera", proričući propast Maskovoj platformi
"Pretpostavljam da još nismo mrtvi": Iks nadmašio Fejsbuk i Instagram© TANJUG/Leon Neal/Pool Photo via AP

Korporativni mediji obrušili su se na društvenu mrežu Iks, jer je doživljavaju kao pretnju njihovoj ideološkoj kontroli narativa i interesima njihovih vlasnika.

Kada je "Meta" pokrenula novu društvenu mrežu Treds, pojavila se lavina naslova koja je novu platformu proglasila "ubicom Tvitera", proričući propast Maskovoj platformi Iks. 

Treds je u početku bio vrlo popularan i dobio veliki broj korisnika, nakon čega je usledio pad, jer je aplikacija, zanemarivši slobodu govora, dozvoljavala samo teme koje je odobrila vlada. 

Naslovi poput "Tviter je na pragu smrti" ("Rolingston") ili "Tviter Ilona Maska umire sporom i dosadnom smrću ("Fajnenšel tajms") i dalje su aktuelni u medijima glavnog toka. 

Najnoviji napad na Iks izvela je radikalna levičarska grupa "Medija meters for Amerika", koja je, kako su objasnili iz platforme Iks, "pogrešno predstavila korisničko iskustvo na Iksu, u još jednom pokušaju da se podriva sloboda govora i obmanu oglašivači". 

Dakle, ukoliko biste čitali samo korporativne medije, neko bi pomislio da je Iks na samrti. Ali ako se samo malo izađe iz matrice koju ti mediji nameću, dolazi se do potpuno drugačijih podataka.

To je nedavno obelodanio i sam Ilon Mask, ističući da se objave sa Iksa češće pojavljuju kao rezultati pretraga na Guglu, nego one sa Fejsbuka i Instagrama. Naime, Gugl je "pokupio" 640,6 miliona objava sa Iksa, a "svega" 548,3 miliona sa Instagrama i 491,7 sa Fejsbuka.

"Pretpostavljam da još nismo mrtvi", ironično je primetio vlasnik Iksa Ilon Mask.

Kompanija Iks je u ponedeljak podnela tužbu protiv grupe "Medija meters for Amerika", navodeći da su napravili izveštaj tako da se postovi oglašivača prikazuju pored neonacističkih i postova belih nacionalista kako bi "oterala oglašivače sa platforme i uništila Iks".

image