"Bild": SAD i Nemačka skovale plan da nateraju Zelenskog na mir

Plan je, prema "Bildu", da se Ukrajini obezbedi dovoljno naoružanja da zadrži trenutnu liniju fronta, ali ne i da napravi bilo kakav značajan prodor

Prema pisanju "Bilda", SAD i Nemačka tajno imaju za cilj da nateraju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom. 

Tabloid je citirao anonimne izvore koji su rekli da Vašington i Berlin racionalizuju isporuke oružja u nadi da će Kijev shvatiti da ne može da povrati izgubljenu teritoriju. 

Izveštaj sledi sugestije nekoliko drugih medija da zapadni pristalice Ukrajine naginju mirovnim pregovorima, uprkos tome što ih je Zelenski javno isključio. Visoki zvaničnici u Kijevu, uključujući šefa države, nedavno su priznali da je neodoljiva letnja kontraofanziva Ukrajine narušila spremnost nekih nacija da nastave svoju podršku. 

"Bild" je u svom izveštaju u petak citirao neimenovane izvore iz "vladinih krugova" koji objašnjavaju da Nemačka sada nastoji da osigura da se Ukrajina stavi u "strateški dobru pregovaračku poziciju" za potencijalne razgovore sa Rusijom. Prema članku, SAD dele ovaj pristup.  

Međutim, nijedna zemlja neće otvoreno gurati Kijev ka dijalogu, već Vašington i Berlin navodno koriste svoju poziciju dva najveća kijevska snabdevača oružjem kao polugu. Plan je, prema "Bildu", da se Ukrajini obezbedi dovoljno naoružanja da zadrži trenutnu liniju fronta, ali ne i da napravi bilo kakav značajan prodor. 

Izvor iz vlade je rekao da se očekuje da će ovo navesti Zelenskog do zaključka da njegova zemlja ne može da pobedi u vojnom smislu, već da treba da pregovara o miru sa Rusijom.

Tabloid je dalje tvrdio da zapadne sile imaju "plan B", koji bi rezultirao zamrzavanjem neprijateljstava bez ikakvog formalnog mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva.

Iz kabineta kancelara Olafa Šolca je demantovali su da pravi takve planove, insistirajući da će Berlin "podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno".

U intervjuu za Foks njuz u utorak, Zelenski je priznao da neuspeh kontraofanzive da povrati bilo kakvu značajnu teritoriju "nije dobra poruka" koju treba poslati zapadnim pristalicama Kijeva.

Dan ranije, Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, izrazio je zabrinutost da su se "intenzivirali razgovori među pojedinim partnerima" o potrebi pregovora sa Rusijom i potencijalnom prekidu vatre.