Napadi Huta na Izrael ugrožavaju mirovne pregovore Saudijske Arabije sa Jemenom

SAD prete napadom na glavni grad Jemena Sanu, a komandant obalskih odbrambenih snaga Huta Muhamed el Kadiri upozorava da će adekvatno odgovoriti na svako strano mešanje

Planovi Saudijske Arabije da sklopi mirovni sporazum sa Jemenu ugroženi su zbog napada Huta na Izrael i zaplene komercijalnog broda u Crvenom moru koji je povezan sa Izraelom, izveštava britanski "Gardijan".

U Vašingtonu raste pritisak da se Huti označe kao teroristička organizacija, što bi moglo da ugrozi saudijski mirovni sporazum.

Postoje i izveštaji da su SAD spremne da napadnu Hute u glavnom gradu Jemena Sani, ukoliko zaplenjeni brod ne bude oslobođen.

Prošle nedelje Saudijska Arabija je pozvala zvaničnu vladu Jemena, koju priznaju UN, na nastavak pregovora u Rijadu. Sporazum koji je predložila Saudijska Arabija predviđa da saudijske snage u roku od šest meseci napuste Jemen, a uključuje i sporazum o budžetu, prema kome bi značajne sume novca bile usmerene na siromašni sever pod vlašću Huta, koje podržava Iran.

Saudijska Arabija želi da što pre okonča ovaj sukob.

U dve runde pregovora, saudijski plan je predstavljen Predsedničkom liderskom savetu (PLC), koaliciji koja predstavlja vladu Jemena sa sedištem u Adenu, suprotstavljenu Hutima.

Lideri Huta, koji su se proglasili delom proiranske "osovine otpora" u izraelskom ratu sa Hamasom, izražavaju solidarnost sa Palestincima u Gazi.

Neki smatraju da je ispaljivanje projektila Huta samo simbolična manifestacija solidarnosti, namenjena domaćoj javnosti. Međutim, Huti su u sofisticiranom helikopterskom desantu zaplenili brod "Galaksi lider", za koji se ispostavilo da je u vlasništvu izraelskog milijardera Abrahama Ungara.

Huti su saopštili da će gađati ne samo brodove iz Izraela, već i one koji štite izraelske brodove u moreuzu Bab-el-Mandeb i Crvenom moru. Ova pretnja pokazuje da Huti predstavljaju moguću pretnju za zapadne brodove u regionu.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je ove nedelje izjavio da su SAD posle napada Huta na civile i slučaja piraterije razmatraju mogućnost da Hute proglase terorističkom organizacijom.

Jemenski rat je počeo 2014. godine, kada su Huti zauzeli Sanu, posle čega je vlada Jemena izbegla u Saudijsku Arabiju. Rijad se uključio u jemenski građanski rat 2015. Smatra se da je do sada u ovom sukobu poginulo više od 250.000 ljudi.

Vođa Huta Abdulmalik el Huti rekao da je smešno kada SAD kažu da poštuju međunarodno pravo.

U ponedeljak je komandant obalskih odbrambenih snaga Hutija Muhamed el Kadiri upozorio da će adekvatno odgovoriti na svako strano mešanje.