Izrael "zaratio" sa Španijom i Belgijom: Kako su Sančez i De Kro naljutili Netanijahua

Obilazak Bliskog istoka španskog i belgijskog premijera doveo je do "varnica" sa Izraelom

Izrael je ušao u diplomatski sukob sa Španijom i Belgijom nakon što je optužio zemlje Evropske unije da podržavaju terorizam, jer su kritikovali Izrael zbog bombardovanja Gaze.

Ministri spoljnih poslova Izraela i Španije razmenili su oštre reči nakon što su španski premijer Pedro Sančez i njegov belgijski kolega Aleksandar De Kro nastavili posetu Bliskom istoku.

Govoreći pred izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Jerusalimu, Sančez je kazao da je broj civila stradalih u izraelskim napadima na gazu "nepodnošljiv".

Španski premijer je na egipatskoj strani prelaza Rafa kazao da se Izrael ne ponaša po pravilima humanitarnog prava.

"Ubijanje nedužnih civila, uključujući i hiljade dečaka i devojčica je potpuno neprihvatljivo", poručio je Sančez.

Slično je rekao i De Kro, što je izazvalo oštar odgovor izraelskog ministra spoljnih poslova Elija Koena.

"Osuđujemo lažne tvrdnje premijera Španije i Belgije koji podržavaju terorizam", napisao je on.

"Izrael se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i bori se protiv ubilačke terorističke organizacije koja je gora od Islamske države i čini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", kaže Koen.

Španija je bila zatečena ovakvim odgovorom, rekao je ministar spoljnih poslova Španije Žoze Manuel Albares koji je osudio izraelske "lažne, neumesne i neprihvatljive optužbe".

Albares je kazao da je odgovor Izraela "posebno ozbiljan" jer je usmeren na španskog premijera čija zemlja predsedava Savetom EU i lidera Belgije koji će tu funkciju preuzeti 1. januara.

De Kru je na prelazu Rafa kazao da izraelska vojska mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo. "Ubistvo civila sada treba da se zaustavi. Previše ljudi je stradalo. Uništavanje Gaze je neprihvatljivo. Ne možemo da prihvatimo da se društvo uništava na način na koji se to čini", poručio je belgijski premijer.

Diplomatski spor je izbio u danu kada je Hamas oslobodio 24 taoca, dok je Izrael na slobodu pustio 39 palestinskih zatvorenika u okviru dogovora o prekidu vatre koji bi trebalo da traje četiri dana.

Osvrćući se na to privremeno primirje, Koen je naveo: "Nakon pauze, nastavićemo borbene operacije sve dok Hamasova vladavina u Pojasu Gaze ne bude eliminisana i svi taoci ne budu oslobođeni".