Ukrajinskim posmatračima dozvoljen pristup istrazi eksplozije u Poljskoj

Poljski tužioci će predvoditi istragu, i ne postoje "prepreke" za prisustvo ukrajinskih posmatrača, ukazao je šef Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske

Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da "ne postoje prepreke" zbog kojih predstavnici Ukrajine ne bi učestvovali u istrazi o uzrocima eksplozije rakete blizu granice sa Ukrajinom u kojoj su u utorak poginule dve osobe, izjavio je šef Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske Jacek Sivera.

Odluka će na kraju zavisiti od dogovora sa ostalim članicama NATO, precizirao je Sivera, i dodao da će istragu voditi poljski tužioci, prenosi "Blumberg".

Lideri NATO i Poljske rekli su da nema indicija da je u pitanju namerni ruski napad i da je raketu najverovatnije ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, sa druge strane, najpre optužio Rusiju da je odgovorna za napad i pozvao NATO da reaguje, da bi kasnije njegovi vojni oficiri priznali da je u pitanju ukrajinska raketa kojom su pokušavali da presretnu ruske.