Netanijahu: Moguć produžetak primirja, posle nastavljamo ofanzivu; Hamas oslobodio Rusa zbog Putina

Danas je pedeset prvi dan sukoba između Izraela i Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom. 

Ipak, naglasio je da će, po okončanju primirja, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

"Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile", rekao je on u video izjavi.

Netanijahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Avigajl Idan.

On je istakao da se sadašnje četvorodnevno primirje može produžiti kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca "za svaki dan još 10".

"Na kraju sporazuma vraćamo se punom snagom da ostvarimo svoje ciljeve: uništimo Hamas, osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslobodimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora", poručio je on.

Palestinski pokret Hamas pozvao je ranije danas na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana, kako bi, kako su naveli, se povećao broj oslobođenih.

Tokom trećeg dana primirja Hamas je predao 17 talaca, a iz izraelskih zatvora puštena druga grupa od 39 Palestinaca.

Plestinski pokret Hamas objavio je da je oslobodio jednog ruskog državljanina u znak zahvalnosti Rusiji i njenom predsedniku  Vladimiru Putinu, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da je Rus razmenjen u direktnim dogovorima Hamasa i Rusije, a ne na osnovu postojećeg sporazuma o razmeni između Izraela i Palestine.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile više od 100 pripadnika Hezbolaha i uništile desetine njihovih posmatračkih punktova, skladišta oružja i drugih ciljeva u sukobima na severu Izraela.

Sirijski mediji izveštavaju o izraelskim vazdušnim napadima na međunarodni aerodrom u Damasku i drugim ciljevima u blizini glavnog grada.

Provladin radio Šam FM kaže da je, između ostalih ciljeva, pogođena i pista na aerodromu.

26. nov 2023 • 21:17

Sijarto: Hamas oslobodio dve mađarske devojčice

Hamas je danas oslobodio novu grupu talaca, a među njima i dva deteta mađarskog državljanstva, naveo je večeras na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je dodao da su sa oslobađanjima od subote, sva tri mađarska taoca koja su bila u zatočeništvu Hamasa, oslobođena - žena i dva deteta, preneo je MTI.

"Hvala katarskom kolegi što je pomogao u puštanju mađarskih talaca, kako je obećano ranije", rekao je Sijarto.

Dve devojčice, Ela (8) i Dafna Eljakim (15) imaju dvojno državljanstvo po majci - mađarsko i izraelsko.

Dodaje se da je njihov otac ubijen kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra.

Hagari: Žena koju je oslobodio Hamas u teškom stanju

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je žena Elma Avraham (84), koju je Hamas oslobodio danas, odvedena u bolnicu u gradu Ber Ševa u teškom zdravstvenom stanju.

"Elma, koja se vratila iz zarobljeništva u teškom je stanju, odmah je prebačena helikopterom u bolnicu. Evakuisale su je trupe IDF dok je još bila u Gazi", rekao je Hagari, a prenosi "Tajms of Izrael".

On je rekao da je zbog "medicinskih razloga" i bezbednosti oslobođenih talaca, 13 osoba ispraćeno iz Gaze u pratnji specijalnih snaga u blizini opštine Beri, u saradnji sa egipatskim bezbednosnim vlastima.

Hagari je rekao i da se rat neće zaustaviti dok se svi taoci ne oslobode.

"Ovo je moralna obaveza svakog izraelskog vojnika i vojnog establišmenta", poručio je Hagari.

Hamas poziva na produženje primirja

Palestinski pokret Hamas poziva na produženje primirja sa Izraelom nakon četiri dana, nastojeći da poveća broj oslobađanja, navodi se u saopštenju te organizacije.

"Islamski pokret otpora Hamas nastoji da produži primirje nakon završetka četvorodnevnog perioda, ozbiljno nastojeći da poveća broj oslobođenih zatočenika kako je navedeno u sporazumu o humanitarnom primirju", navodi se u saopštenju pokreta na Telegramu, a prenose "RIA Novosti".

Mask sutra sa liderima Izraela

Američki milijarder i vlasnik platforme Iks, koga kritičari optužuju za pojačavanje antijevrejske mržnje na njegovoj društvenoj mreži, susrešće se sutra sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Izraela Isakom Hercogom, preneo je izraelski Kanal 12.

Izraelski izvor potvrdio je Maskovu posetu Izraelu.

Portparol Maskove kompanije Tesla i platforme Iks nije zasad odgovorio na zahtev za komentar Rojtersa.

Maskova poseta poklapa se sa četvorodnevnim primirjem između Izraela i Hamasa.
Netanijahu se susreo sa Maskom u Kaliforniji 18. septembra i apelovao na vlasnika Iksa da napravi balans između zaštite slobode govora i borbe protiv govora mržnje, nakon nedelja kontroverzi oko antisemitskog sadržaja na Iksu, podseća britanska novinska agencija.

Mask je odgovorio da je on protiv antisemitizma i da je protiv svega što "promoviše mržnju i konflikt", ponavljajući ranije izjave da Iks neće promovisati govor mržnje.

Bajden: Oslobođena četvorogodišnja američka devojčica iz Gaze

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je četvorogodišnja devojčica, američki talac, oslobođena iz Gaze i da se nada da će pauza u borbama između Izraela i Hamasa da dovede do nastavka razmene zatvorenika, prenosi Rojters.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je ranije danas da SAD "imaju razlog" da veruju da će američki talac biti danas oslobođen iz zarobljeništva. Upitan da kaže da li je reč o četvorogodišnjoj Ebigejl Idan, on je odgovorio da se SAD nadaju da će ona biti oslobođena.

"Nadamo se da će je pustiti. Odavno je bilo vreme da ova devojčica, koja je tek proslavila četvrti rođendan, bude puštena. Nažalost, ostala je bez roditelja u ovom užasnom, brutalnom terorističkom napadu (Hamasa) 7. oktobra", istakao je Saliven, preneo je "Tajms of Izrael".

Galant: IDF ubio više od 100 pripadnika Hezbolaha

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile više od 100 pripadnika Hezbolaha i uništile desetine njihovih posmatračkih punktova, skladišta oružja i drugih ciljeva u sukobima na severu Izraela.

"Kombinacija svih ovih taktičkih dostignuća će se pretvoriti u drugačiju situaciju, koja će kasnije omogućiti povratak stanovnika (severnog Izraela) pod potpuno drugačijim uslovima nego kada smo započeli ovu kampanju", rekao je Galant a prenosi "Tajms of Izrael".

Netanijahu posetio sever Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu posetio je danas izraelske odbrambene snage na severu Pojasa Gaze, prvi put od početka rata sa Hamasom i poručio da će Izrael ići do konačne pobede.

"Činimo maksimalan napor da vratimo taoce, na kraju ćemo ih vratiti sve", rekao je Netanijahu na video snimku koji je objavio njegov kabinet, preneo je Tajms of Izrael.

On je tokom posete u trenutku četvorodnevnog primirja sa Hamasom dodao da Izrael ima tri cilja u ovom ratu.

"Da eliminišemo Hamas, vratimo sve naše taoce i osiguramo da Gaza više ne bude pretnja za Izrael. Nastavićemo do pobede, do kraja. Neće nas ništa zaustaviti, uvereni smo da imamo moć, snagu, volju i odlučnost da postignemo sve ratne ciljeve. Uspećemo", poručio je Netanijahu.

Prema saopštenju Netanijahuovog kabineta, premijer Izraela je posetio jedan od Hamasovih tunela koje su otkrile izraelske trupe.

Ukupno 39 Palestinaca stiglo u Zapadnu obalu

Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma između izraelske vlade i Hamasa.

Stotine ljudi pozdravilo je autobus Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je prevozio Palestince dok je stigao u El Bireh na Zapadnoj obali.

Hamas predao 17 talaca

Izraelske odbrambene snage kažu da je prema informacijama koje je vojsci dostavio Crveni krst, Hamas je predao 17 talaca.

Izraelska vojska navodi da među taocima ima 14 državljana Izraela i tri strana državljana.

Izrael gađao aerodrom u Damasku

Međunarodni aerodrom u Damasku pogođen je u izraelskim vazdušnim napadima, prenose sirijski mediji.

Sirijski radio Šam FM navodi da je, između ostalog, pogođena pista na aerodromu.

Avioni koji treba da slete u sirijsku prestonicu preusmereni su na aerodrome u Latakiji i Alepu, navodi provladin list Al Vatan.

Mediji prenose da su pogođeni i "drugi ciljevi" u blizini sirijske prestonice, navodi Tajms of Izrael.
Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama napada.

Hamas oslobodio ruskog državljanina u znak zahvalnosti Rusiji i Putinu

Plestinski pokret Hamas objavio je da je oslobodio jednog ruskog državljanina u znak zahvalnosti Rusiji i njenom predsedniku  Vladimiru Putinu, navodi se u saopštenju organizacije na njihovom, Telegram kanalu.

"Kao odgovor na napore ruskog predsednika Vladimira Putina i kao priznanje ruske pozicije u podršci palestinskoj stvari, Hamas je pustio je na slobodu jednog zatočenika koji je imao rusko državljanstvo", navodi se u saopštenju pokreta.

Militantno krilo Hamasa, Brigade Al Kasam potvrdio je da je ruski državljanin oslobođen i predat Crvenom krtu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da je Rus razmenjen u direktnim dogovorima Hamasa i Rusije, a ne na osnovu postojećeg sporazuma o razmeni između Izraela i Palestine.

Egipat dobio spiskove sa imenima 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji bi trebalo da budu oslobođeni

Egipat je dobio spiskove sa imenima 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji bi trebalo danas da budu oslobođeni, što je treća razmena zarobljenih tokom četvorodnevnog sporazuma o primirju postignutog uz posredovanje Egipta i Katara.

"Primirje se odvija bez blokada puteva", naveo je u saopštenju šef egipatske Državne informativne službe (SIS) Dia Rašvan u saopštenju i dodao da je danas 120 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo iz Egipta u Gazu, uključujući dva kamiona sa gorivom i dva sa plinom za domaćinstva.

Naoružani muškarci na sahrani ubijenima u Dženinu

Naoružani muškarci viđeni su na ulicama Dženina u vreme održavanja sahrane trojici muškaraca, koji su tokom noći ubijeni prilikom upada izraelskih snaga u Dženin na Zapadnoj obali, prenosi Bi-Bi-Si.

Na fotografijama koje je objavio Bi-Bi-Si vide se ljudi kako hodaju ulicama na sahrani trojici ubijenih muškaraca, od kojih su neki naoružani.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su ranije danas, trećeg dana primirja između Izraela i Hamasa, da su izraelske snage koje deluju u Zapadnoj obali ubile najmanje osam Palestinaca u protekla 24 sata, od kojih pet u Dženinu.

Izraelska vojska je saopštila je ranije da su njene snage ušle u izbeglički kamp Dženin da uhapse Palestinca osumnjičenog za ubistvo dva Izraelca, oca i sina u autoperionici na Zapadnoj obali ranije ove godine.

Izrael: Hamas blokira ulazak humanitarne pomoći u severni Pojas Gaze

Izrael tvrdi da grupa Hamas blokira ulazak humanitarne pomoći u severni Pojas Gaze.

Koordinator izraelske agencije pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima (COGAT) objavio je na platformi Iks fotografiju kontrolnog punkta, koji je navodno postavio Hamas.

"Kontrolni punkt Hamasa je blokirao kamione koji su dostavljali humanitarnu pomoć stanovnicima severne Gaze", navodi COGAT.

SAD vide mogućnost produženja humanitarnog primirja u Gazi, odluka ona Hamasu

Amerika čeka odluku palestinskog pokreta Hamas da produži privremeni prekid vatre u okviru palestinsko-izraelskog sukoba u zamenu za oslobađanje talaca svakog dana, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Saliven .

"Od Hamasa zavisi da li će ovaj konkretni dogovor biti produžen ili ne. Zato što je Izrael spreman da nastavi pauzu u borbi svakog dana kada Hamas oslobodi dodatnih 10 talaca", rekao je Saliven.

Očekuje se da Hamas oslobodi jednog američkog državljanina, možda to bude Avigejl Ajdan

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da postoji "razlog da se veruje" da će Hamas osloboditi jednog američkog državljanina danas, objavio je En-Bi-Si.

Na pitanje da li misli na potencijalno oslobađanje četvorogodišnje Avigejl Ajdan, Salivan je odgovorio da se nada da će na  biti oslobođena, ali da ne može to da potvrdi

"Nadamo se da će Avigejl biti puštena. Mislimo da je odavno prošlo vreme da se ova devojčica, koja je upravo proslavila četvrti rođendan, vrati kući svojoj porodici.", rekao je on.

Avigejl je izgubila roditelje u napadu 7. oktobra, kada je oteta.

Tanker povezan sa Izraelom zaplenjen kod obala Adene u Jemenu

Tanker sa naftom koji ima veze sa Izraelom zaplenili su nepoznati počinioci kod obale Adena u Jemenu, saopštila je danas privatna firma za obezbeđenje.

Tanker Central park u vlasništvu je kompanije Zodijak Meritajm koja posluje u okviru grupacije izraelskog milijardera Ejla Ofera, preneo je AP.

Za sada se ne zna ko stoji iza napada.

Ovaj deo Adenskog zaliva je pod kontrolom snaga, saveznica jemenske međunarodno priznate vlade i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se godinama bori protiv jemenskih pobunjenika Huta koje podržava Iran i daleko je od teritorije gde su Huti.

Moguće oslobađanje Izraelca sa ruskim državljanstvom

Pokret Hamas mogao bi u nedelju da oslobodi Izraelca sa ruskim državljanstvom na zahtev ruske strane, tvrdi izraelska televizija 12, pozivajući se na dva izvora u Izraelu.

Kako se navodi, očekuje se da će transfer biti obavljen pre oslobađanja treće grupe izraelskih talaca, koju čini 13 Izraelaca. 

Egipat, Katar i SAD u konsultacijama o produženju primirja u Gazi

Egipat, Katar i SAD održavaju intenzivne konsultacije o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze, javlja televizija Al Kahera, pozivajući se na zvanični egipatski izvor.

Napori Egipta i Katara omogućili su da se završi proces razmene talaca i nastavi sa poštovanjem uslova humanitarnog primirja, objavila je televizija, preneo je TASS.

Oslobođeni Palestinci sa svojim porodicama

Na društvenim mrežama pojavio se snimak dugo očekivanog okupljanja juče oslobođenih Palestinaca sa njihovim porodicama.

IDF objavio fotografije oslobođenih Izraelaca: Za ovo se borimo

Izraelske odbrambene snage su objavile da je, posle 50 dana u zatočeništvu, do sada oslobođen 41 talac.

"Za ovo se borimo i nećemo se odmoriti dok svi ne budu kući", poručio je IDF na platformi Iks.

Izraelska zatvorska služba dobila novi spisak Palestinaca za oslobađanje

Izraelska zatvorska služba saopštila je da je dobila spisak Palestinaca koji su osuđeni za terorizam i koji će biti oslobođeni u okviru sporazuma sa Hamasom.

Ne navodi se koliko je imena na spisku, ali se na svakog izraelskog taoca oslobađaju tri palestinska zatvorenika.

Kabinet premijera Benjamina Netanijahua ranije saopštio da je tada dobio spisak od 13 talaca koje Hamas treba da oslobodi.

Brigade Al Kasam priznale pogibiju četvorice svojih komandanat

Brigade Al Kasam, oružano krilo palestinske militantne organizacije Hamas, saopštile su danas da su četvorica vojnih komandanata ove formacije poginula u borbama u Pojasu Gaze, uključujući komandant brigade Severne Gaze, Ahmada Al Gandura.

"Al Gandur (Abu Anas) je bio pripadnik vojnog saveta i komandant Severne brigade", navodi se u saopštenju Al Kasam Brigade objavljenom na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Izraelske snage ubile palestinskog farmera u izbegličkom kampu Magaza

Izraelske oružane snage ubile su danas jednog palestinskog farmera u izbegličkom kampu Magaza u centralnom delu Pojasa Gaze i ranile još jednog, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

Izraelske snage koje deluju na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su još najmanje osam Palestinaca u protekla 24 sata, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici.

IDF: Nakon primirja nastavljamo sa borbama do uništenja Hamasa

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi poručio je danas da će se vojska odlučno vratiti borbi protiv Hamasa kada se okonča primirje u Pojasu Gaze i ostvariti cilj, a to je uništenje te terorističke grupe.

"IDF se bori žestoko da zaštiti živote naših ljudi dok se pridržava principa izraelske vojske", naveo je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

Halevi je istakao da je IDF obezbedio uslove da se obezbedi oslobađanje prve grupe talaca - žena i dece tokom pauze u borbama.

Halevi je rekao da su izraelski vojnici svojim hrabrim borbama omogućili oslobađanje talaca, a da će nakon pauze u ratu, nastaviti da se bore i ostvariti cilj - uništenje Hamasa.

Tramp: Hamas ne poštuje SAD, ni jednog Amerikanca još nisu oslobodili

Bivši predsednik SAD Donald Tramp smatra da Hamas ne poštuje SAD jer među oslobođenim taocima još uvek nije bilo Amerikanaca, napisao je na društvenoj mreži "Tru Sošl".

"Da li je još neko primetio da je Hamas vratio ljude iz drugih zemalja, a da još nije vratio nijednog američkog taoca? Za to postoji samo jedan razlog - nema poštovanja prema našoj zemlji ili našem rukovodstvu. Ovo je veoma tužan i mračan period za Ameriku", piše Tramp.

Devetoro dece na spisku talaca koje će Hamas osloboditi

Devetoro dece se nalazi na spisku talaca za koje se očekuje da će palestinski pokret Hamas osloboditi u nedelju, objavio je Inet, prenosi "RIA Novosti".

Izraelske snage ubile najmanje 8 Palestinaca za protekla 24 sata

Izraelske snage ubile su najmanje osam Palestinaca u protekla 24 sata, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici, trećeg dana krhkog primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je pet Palestinaca ubijeno u Dženinu, dok su trojica ubijena u odvojenim oblastima Zapadne obale, među njima i jedan tinejdžer al-Birehu u centralnoj zoni Zapadne obale, prenosi AP.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ušle u izbeglički kamp Dženin da uhapse Palestinca osumnjičenog za ubistvo dva Izraelca, oca i sina u autoperionici na Zapadnoj obali ranije ove godine.

U svom današnjem saopštenju izraelska vojska nije pominjala sukobe, niti palestinske žrtve, ali je potvrdila da njene snage i dalje deluju u toj oblasti.

IDF upozorio Palestince da ne putuju na sever Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) ponovo su upozorila Palestince da, tokom primirja, ne putuju na sever Pojasa Gaze. 

Mediji: Očekuje se da Hamas oslobodi 13 izraelaca i 7 stranih državljana, a Izrael 39 Palestinaca

Izrael je dobio spisak talaca koji bi danas, trećeg dana primirja, trebalo da budu oslobođeni, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Katar je navodno saopštio da će Hamas kasnije danas osloboditi još 13 dece i žena, nakon što su ih 51 dan  držali kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

Kao deo posebnog sporazuma, sedam stranih državljana će takođe biti oslobođeno, navode mediji na hebrejskom jeziku.

Dodaje se da će Izrael osloboditi 39 palestinskih zatvorenika.

Izrael dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni

Izrael je dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Kabinet premijera Netanijahua je u međuvremenu saopštio da je Izrael o spisku, koji je predao Katar sa imenima osoba koje bi trebalo da budu oslobođene, obavestio njihove porodice, prenosi "Tajms of Izrael".

Danas je treći dan četvorodnevnog primirja, za koje je Katar ranije izrazio nadu da će biti produženo oslobađanjem dodatnog broja otetih koje drži Hamas.

Ministrastvo zdravlja Gaze: Izraelska vojska ubila dvojicu Palestinaca

Izraelske nage ubile su rano jutros dvojicu Palestinaca u Nablusu i Dženinu na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se podseća da je jutrošnjim pogibijama dvojice Palestinaca, ukupan broj Palestinaca koje su tokom protekle noći na Zapadnoj Obali ubile izraelske snage dostigao šest, prenosi Rojters.

Kancelarija portparola izraelske vojske saopštila je da proverava tačnost ovih izveštaja.