Svet

Šta će biti sa Fejsbuk nalogom Donalda Trampa?

Trampova suspenzija sa Fejsbuka ističe u januaru sledeće godine, ali iz kompanije već kažu da ne planiraju da vrate nalog bivšeg predsednika
Šta će biti sa Fejsbuk nalogom Donalda Trampa?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Bivši američki lider Donald Tramp saopštio je da će se ponovo kandidovati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država na izborima 2024. godine. Činjenica koja je pomalo neobična je da Tramp može da uđe u predsedničku trku, ali da i dalje nema pristup Fejsbuku.

Trampov nalog na toj društvenoj mreži suspendovan je nakon upada demonstranata u Kongres 6. januara 2021. godine, a kompanija je juče objavila da ne planira da aktivira nalog bivšeg predsednika.

Međutim, Tramp bi uskoro mogao ponovo da se pojavi na toj društvenoj mreži, s obzirom da bi suspenzija trebalo da bude razmatrana u februaru naredne godine, piše AP.

Trampov nalog, ukoliko mu ga Fejsbuk vrati, više ne bi podlagao procesu provera činjenica na Fejsbuku, što je mogućnost koju imaju izabrani zvaničnici i kandidati za funkcije.

Nakon nereda na Kapitolu pre dve godine Tramp je "izbačen" i sa Snepčeta, Tvitera i Instagrama, koji je, kao i Fejsbuk, u vlasništvu kompanije "Meta". Takođe mu je onemogućeno da objavljuje video-snimke na Jutjubu.

Portparolka "Jutjuba" Ajvi Čoi rekla je u sredu da kompanija ne planira da ukine suspenziju.

Novi vlasnik "Tvitera" Ilon Mask kazao je da nije saglasan sa odlukom platforme da obriše Trampov nalog. Milijarder je napomenuo da kompanija neće izdavati saopštenja o vraćanju naloga suspendovanim korisnicima dok savet za moderiranje sadržaja ne pristupi tom problemu. Iz kompanije "Tviter", međutim, nisu odgovorili na pitanje da li će Trampova kandidatura imati uticaj na njegov profil, navodi AP.

Bivši predsednik je u februaru ove godine pokrenuo platformu Trut soušl i rekao da ne planira da se vrati na Tviter.

Članica nadzornog odbora grupe "Pravi Fejsbuk", koja je kritikovala kompaniju "Meta", Hajdi Bejrih izjavila je da predsednički kandidati ne bi trebalo da imaju poseban tretman na društvenim mrežama.

"To je veliki problem. Pravila bi trebalo da važe za sve", dodala je ona.

Fejsbuk je prvobitno suspendovao Trampov nalog na 24 sata, a izvršni direktor Mark Zakerberg tada je najavio suspenziju na neodređeno vreme. On je, između ostalog, ocenio da su "rizici dozvoljavanja predsedniku da nastavi da koristi usluge društvene mreže tokom ovog perioda preveliki".

Nadzorni odbor kompanije podržao je zabranu, ali je naložio Fejsbuku da postavi vremensko ograničenje. Prema tim odredbama, Trampova suspenzija sa Fejsbuka ističe 7. januara 2023. godine.

image