Svet

Evropa se konačno budi: Shvatili da umesto njih, Pentagon zarađuje na naoružanju

Evropska komisija pravi plan kako da na prodaji oružja zarađuje ona, a ne Amerika, piše "Politiko"
Evropa se konačno budi: Shvatili da umesto njih, Pentagon zarađuje na naoružanjuGetty © Leon Neal

Brisel proučava kako bi evropske vlade mogle da prodaju oružje lako kao što to čine Amerikanci.

Zbog sukoba u Ukrajini, evropske vlade su povećale potrošnju za vojnu industriju, ali su važni dogovori o prodaji oružja otišli američkim vojnim proizvođačima umesto evropskim kompanijama.

Kako bi povratila inicijativu, Evropska komisija otvara izglede za kopiranje šeme američke međunarodne vojne prodaje, sistema u po kojem Pentagon obezbeđuje prodaju oružja koristeći kombinovano američku industrijsku moć i političke prednosti Vašingtona.

Evropa nema takvu prednost, a to kompanije "Erbas", "Leonardo" i "Tales" stavlja u nepovoljan položaj. Zato Evropska komisija pokušava da osmisli kako da to promeni, navodi se u dokumentu od osam stranica u koji je "Politiko" imao uvid.

"Da li bi trebalo da EU razmotri ekvivalent američkoj šemi, nadovezujući se na međuvladine šeme, kako bi se podržale nabavke iz evropske odbrambene tehnološke i industrijske baze od država članica EU i podrška partnerima, uključujući i Ukrajinu", stoji u dokumentu i dodaje se pitanje: "Ako je tako, kakav bi mehanizam trebalo da funkcioniše".

Očekuje se da će početkom 2024. godine komesar za unutrašnje tržište i industriju Tjeri Breton predstaviti Evropsku odbrambenu industrijsku strategiju koja će pomoći u podršci odbrambenoj tehnološkoj i industrijskoj bazi kontinenta.

Konsultativni dokument je jedan od pet koji se šalju nacionalnim delegacijama kako bi zauzeli svoje stavove o tome kako bi strategija trebalo da izgleda.

Američka šema omogućava vladama da kupuju oružje direktno iz Vašingtona bez potrebe da prolaze kroz odbrambene kompanije i može da ubrza isporuke opreme koristeći zalihe američkog Ministarstva odbrane.

Prema dokumentima Evropske komisije, 95 odsto evropskih kupovina iz Amerike od početka sukoba u Ukrajini je obavljeno preko spomenute šeme, a u vrednosti većoj od 60 milijardi dolara.

Plan EU je još u preliminarnoj fazi i njegov ishod će zavisiti od povratnih informacija iz zemalja Unije. Brisel j u mnogo težem položaju od SAD zbog spleta nadležnosti centrale EU i zemalja članica.

Dokument ipak pokazuje da je Brisel svestan konkurentske prednosti koju američki sistem daje daje američkim odbrambenim kompanijama.

Veliki udeo američkog naoružanja u Evropi je stalno pitanje koje je Evropska komisija označila kao svoj glavni prioritet. "Borim se da evropske zemlje kupuju evropsko oružje", rekao je Breton za "Figaro".

Američka vlada je u oktobru objavila planove za prodaju projektila u vrednosti preko 1,5 milijardi dolara evropskim zemljama. Ranije ovog meseca Ministarstvo odbrane SAD je odobrilo prodaju glavnih borbenih tenkova M1A2 "abrams" Rumuniji u vrednosti 2,5 milijardi dolara.

U utorak su izvršni direktori "Erbasa" i "Saaba", dve najveće odbrambene kompanije u Evropi, pozvali evropske vlade da se manje oslanjaju na američko oružje.

Kako piše "Politiko", EU ima iskustva u pokušajima da iskoristi tržišnu moć kao što je učinila po pitanju kombinovane kupovine gasa, ili kupovine vakcina protiv kovida, ali to nije učinila u oblasti odbrane.

image