Iz stranke Zelenskog traže ostavku glavnokomandujućeg Zalužnog

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine nije mogao da predstavi plan za 2024. godinu, ni veliki ni mali, on mora da ode, napisala je zamenica šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost i odbranu i poslanica Sluge naroda Marijana Bezuglaja

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni trebalo bi da podnese ostavku zbog nepostojanja akcionog plana za narednu godinu, izjavila je Marijana Bezuglaja, zamenica šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost i odbranu, poslanica stranke predsednika Ukrajine Sluga naroda.

"Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine nije mogao da predstavi plan za 2024. godinu. Ni veliki ni mali, ni asimetričan ni simetričan. Vojska je jednostavno rekla da im je potrebno najmanje 20 hiljada građana mesečno", napisala je Bezuglaja na svojoj fejsbuk stranici.

U parlamentu je, prilikom planiranja budžeta za narednu godinu, vojnom rukovodstvu postavljeno pitanje kakva je buduća vizija vojnih operacija, da li da se izdvajaju sredstva za rotaciju i demobilizaciju i zašto se stvaraju nove brigade, a ne popunjavaju postojeće, navela je Bezuglaja.

Prema njenim rečima, ova rasprava nije bila javna, ali je "tenzija rasla". Sada se situacija tako razvila da vojni vrh, koji ne može da iznese nikakvu ideju za 2024. godinu, mora da ode, navela je Bezuglaja.

Prema njenim rečima, nezadovoljstvo zbog nedostatka bilo kakvih konkretnih planova Zalužnog nastalo je još u leto ove godine, kada je počela kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije su brojni ukrajinski i zapadni mediji pisali o mogućem sukobu između Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. 

Novinari "Vašington posta" su primetili da bi Zalužni, koji je popularan među svojim sugrađanima, mogao da predstavlja pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru. Novinari su citirali nedavne izjave Zalužnog o zastoju na frontu i nemogućnosti "dubokog proboja" ukrajinskih trupa, koje je Zelenski pokušao da odbaci, rekavši da je vojska samo umorna.