Svet

Od tenkova nema vajde: Kako je zapadno oružje od ofanzivnog "vundervafea" postalo defanzivno

Ova oklopna vozila nisu uspela da promene situaciju na terenu, pa se Ukrajinci pitaju da li da ih štede, ili da ih iskoriste za odbranu
Od tenkova nema vajde: Kako je zapadno oružje od ofanzivnog "vundervafea" postalo defanzivno© Ian Hitchcock/Getty Images

Tenkovi koji su na raspolaganju Ukrajini - "leopardi" koje je obezbedila Nemačka, "čelendžeri" iz Velike Britanije i "abramsi" američke proizvodnje, "do sada", kako priznaje "Biznis insajder", nisu bili "srebrni meci", tako da je Kijev prinuđen da tom, na sva zvona najavljivanom ofanzivnom "vundervafeu", nađe "prikladniju" namenu. Pošto su u ofanzivi načisto omanuli - sada se razmatra da se bar - iskoriste za odbranu.

Jer, iako su ovi tenkovi bili deo kontraofanzive, i oni su se, kao i drugi ukrajinski bataljoni iz sovjetske ere i razna oklopna vozila, suočili sa velikim problemima protiv ekstenzivne ruske odbrane, uključujući minska polja prekrivena artiljerijskom vatrom, protivtenkovske jarke i "zmajeve zube" koji su primorali ukrajinske snage da napreduju pešice.

Nije bilo mnogo borbe "tenk na tenk" što je Ukrajinu, kako ovaj medij ističe, sprečilo da svoje oklopnike upotrebi na način koji bi bio posebno koristan.

Ukrajinci brinu o tome kako najbolje iskoristiti tenkove, a sada, kada dolazi zima, uveliko se postavlja se pitanje da li ih je bolje sačuvati za potencijalnu buduću kontraofanzivu ili ih rasporediti na terenu kako bi se ojačala odbrana.

Pomoćnik direktora RAND-ovog "Aroio" centra i penzionisani oficir američke vojske sa iskustvom s "abramsima" Gian Đentile, kaže da je moguće da Ukrajina drži "većinu u rezervi, možda zajedno sa drugim mehanizovanim i motorizovanim vozilima za buduću kontraofanzivu".

Stručnjaci za odbranu ranije su tvrdili da je "abrams" napravljen da "ubija tenkove" i da se bori protiv sovjetskog oklopa -  iako se do sada u praksi nije dokazalo ništa od toga.

Oni do sad nisu uspeli da promene situaciju u Ukrajini.

Nedostatak glavne uloge ovih tenkova bio je primetan u ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama u Zaporožju, gde su njihovi rezultati bili neefikasni.

I kako sada Ukrajina da koristi svoje zapadne tenkove od kojih nikakvu vajdu nije imala.

"Pošto se rat odugovlači, Rusi imaju još više vremena da nastave da grade, jačaju i proširuju svoju odbranu", kaže Džons, dodajući da je "velika verovatnoća" da će Rusi verovatno uskoro nastaviti s napadima. 

Prema njegovom mišljenju u ovom trenutku ti tenkovi verovatno će biti najkorisniji za odbrambene operacije, a iako je napad moguć, biće prilično teško izvodljiv.

Ali postoji i mogućnost da ih Ukrajina jednostavno sačuva za proleće, kada bi mogli biti korisniji.

Ovi tenkovi su još ranjivi na protivtenkovske vođene rakete (ATGM), kinetičke granate i napade bespilotnim letelicama (UAV). Ali ako se tenkovi "koriste na koncentrisani način" i u kombinaciji sa artiljerijom i pešadijom, oni bi potencijalno bili "moćna kopnena udarna sila".

Problem je i održavanje ovih tenkova, koji zahtevaju drugačiji lanac snabdevanja i proces popravke u poređenju sa sovjetskim oklopom. "Abrams", posebno, može biti i važna komponenta, ali i logistička noćna mora, jer zahteva velike količine goriva. 

Takođe se postavljaju pitanja da li će to biti jedini zapadni tenkovi koje Ukrajina dobija, ili ih ima još u pripremi. Rat je praktično povezao Ukrajinu sa zapadnim vojnoindustrijskim kompleksom, ali zbog debata oko pružanja pomoći Kijevu, posebno iz SAD, nije jasno da li će biti još zapadnih tenkova koji bi zamenili uništene i oštećene.

image