Svet

Holandija poklonila Ukrajini skitsko zlato iz muzeja sa Krima

Identifikacija 2.694 kilograma kulturnog dobra obaviće se u riznici Narodnog muzeja Ukrajine, koje je odneto na izložbu u Amsterdam početkom februara 2014. godine
Holandija poklonila Ukrajini skitsko zlato iz muzeja sa Krima© Global Look Press

Skitsko zlato je doneto u Ukrajinu, a proces carinjenja je već počeo u Kijevu, saopštila je Državna carinska služba Ukrajine, prenosi TASS.

"Kijevska carina počela je carinjenje skitskog zlata. Upravo je kamion sa 2.694 kilograma kulturnih dobara, poznatih pod zajedničkim nazivom 'skitsko zlato', ušao na teritoriju Kijevsko-pečerske lavre, gde će u riznici Narodnog muzeja Ukrajine kijevski carinici identifikovati blago", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, stručnjaci trenutno ispituju stanje 565 pristiglih artefakata, među kojima su antičke skulpture, skitski i sarmatski nakit i kineske lakirane kutije stare 2.000 godina.

Muzej "Alard Pirson" u Amsterdamu potvrdio je da je zbirku skitskog zlata preneo u Ukrajinu.

"Sve preostale artefakte sa izložbe 'Krim – zlato i tajne Crnog mora' Muzej 'Alard Pirson' preneo je u Ukrajinu, u Narodni muzej istorije u Kijevu", navodi se.

Skitsko zlato je odneto na izložbu u Amsterdam početkom februara 2014. godine, kada je Krim bio deo Ukrajine, a eksponate su obezbedila četiri krimska muzeja. 

Nakon referenduma o pripajanju republike Rusiji, zbirka je zapela u Holandiji zbog spora oko toga da li treba da se vrati Rusiji ili Ukrajini. Okružni sud u Amsterdamu je 2016. godine odlučio da skitsko zlato treba da bude vraćeno Ukrajini. Rusija je uložila nekoliko žalbi, ali je u junu ove godine Vrhovni sud Holandije potvrdio odluku o prebacivanju skitskog zlata u Kijev.

image