Finska: Spremamo nova ograničenja na granici sa Rusijom; Švedski premijer: Podržavamo odluku

Prinuđeni smo da pripremimo sledeće korake, jer na istočnoj granici postaje alarmantna situacija, izjavio je finski premijer Peteri Orpo

Finska priprema nova ograničenja na granici sa Rusijom zbog nekontrolisanog dolaska stranaca koji traže azil, izjavio je premijer Peteri Orpo.

"Prinuđeni smo da razmislimo i pripremimo sledeće korake. Na istočnoj granici postaje alarmantna situacija", kazao je Orpo na konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Ulfom Kristersonom.

Švedski premijer je izjavio da Stokholm snažno podržava mere Finske za zatvaranje kontrolnih punktova na granici sa Ruskom Federacijom.

"Švedska snažno podržava mere koje je Finska preduzela ne samo da zaštiti finsku granicu, već i spoljnu granicu Evropske unije", naveo je Kristersonom, naglasivši da će Stokholm pomoći Helsinkiju ako Finska zatraži pomoć na istočnoj granici.

Na pitanje o članstvu Švedske u NATO-u, Kristerson je izrazio uverenje da će "kraljevina postati punopravni član Alijanse".

Finska vlada je, zbog nekontrolisanog dolaska preko granice sa Ruskom Federacijom državljana trećih zemalja, Sirije, Indije, Maroka – ukupno više od 30 nacionalnosti, zatvorila sedam od osam kontrolnih punktova na granici sa Rusijom. Odluka o zatvaranju važi do 23. decembra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući postupke Helsinkija, rekao da "granični prelaz koriste oni koji na to imaju zakonsko pravo", a da su za Moskvu pomenutnj optužbe neprihvatljive".