"Folksvagen" prevremeno penzioniše zaposlene: Cilj konkurisati firmama iz Kine

Situacija je kritična, izjavio je generalni direktor kompanije Tomas Šefer, naše porudžbine, posebno za električne automobile, niže su od očekivanih

Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" saopštio je u ponedeljak da razmatra smanjenje broja radnih mesta kako bi postao konkurentan kineskim kompanijama.

"Status kvo nije dovoljan. Moramo da se pozabavimo delikatnim pitanjima, što uključuje i osoblje", izjavio je generalni direktor "Folksvagena" Tomas Šefer, prenosi "Figaro".

"Folkvagen" će prilikom ukidanja radnih mesta koristiti "demografsku krivu", odnosno odlazak radnika u prevremenu penziju.

Čelnici "Folksvagena" razgovarali su sa predstavnicima zaposlenih u kompaniji u Volfsburgu, kako bi pregovarali o planu transformacije, čiji cilj je ušteda od 10 milijardi evra.

"Situacija je kritična. Mnoga tržišta su pod pritiskom, naše porudžbine, posebno za električne automobile, niže su od očekivanih", izjavio je Šefer.

Oliver Blume iz "Folkvagena" je prošlog juna predstavio novi plan za postizanje profitabilnosti, kojim ova nemačka kompanija namerava da ojača svoju konkurentnost, pre svega u odnosu na firme iz Kine.