Svet

Hamas oslobodio 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zatvorenika

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barni i direktor američke obaveštajne agencije CIA Vilijam Berns nalaze se u Kataru, gde pregovaraju o novom produženju primirja
Hamas oslobodio 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zatvorenika© Tanug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Izraelske odbrambene snage su potvrdile da je Hamas predao još 12 talaca , od kojih je dvoje stranih državljana, i da su prebačeni na teritoriju Izraela, dok je nešto kasnije izraelska zatvorska služba oslobodila 30 palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je da će rasturiti Vladu ako Izrael ne bude nastavio rat protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da će Izrael, kada bude nastavio neprijateljstva s Hamasom, "udariti većom snagom i borbe će se voditi u celom Pojasu Gaze".

Situaciju u Pojasu Gaze dodatno otežavaju kiša i loše vreme, a veliki broj civila skloništa traži među ruševinama porušenih zgrada.

Sve vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut na blogu RT Balkan.

  • 28. nov 2023 • 21:30

    21:30

    Izrael oslobodio 30 palestinskih zatvorenika

    Izraelska zatvorska služba potvrdila da je omogućila oslobađanje 30 palestinskih zatvorenika, u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca iz Pojasa Gaze, preneo je "Tajms of Izrael".

    Katar je prethodno saopštio da će Izrael osloboditi 15 žena i 15 maloletnika.

  • 20:28

    IDF potvrdile da je Hamas oslobodio 10 Izraelaca i dva tajlandska državljanina

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je palestinska militantna grupa Hamas oslobodila 12 talaca, među kojima je 10 izraelskih civila i dva državljanina Tajlanda.

    Portparol katarskog ministarstva Majed el Ansari naveo je da su zarobljenici predati Crvenom krstu. On je na društvenoj mreži Iks dodao da će Izrael, zauzvrat, pustiti 30 palestinskih civila.

    Crveni krst je objavio da je uspešno prebacilo 12 oslobođenih talaca u Egipat, preko prelaza Rafa.

    "Uspeli smo da izvedemo ovu operaciju zahvaljujući našoj neutralnoj posredničkoj ulozi",objavio je Crveni krst na društvenoj mreži Iks.

    Ministarstvo spoljnih poslova Katara je saopštilo da je oslobođeno devet žena i jedna devojčica i navelo da jedan od talaca ima austrijsko državljanstvo a dvoje argentinsko.

  • 20:12

    U Egipat sleteo prvi američki vojni avion sa humanitarnom pomoći za Gazu

    U Egipat je danas sleteo prvi od tri američka vojna aviona koji prevoze humanitarnu pomoć za Gazu tokom primirja između Izraela i Hamasa, saopštili su američki zvaničnici.

    To je prvi put da je američka vojska poslala avione sa hranom, medicinskim zalihama i zimskom opremom za civile u Gazi otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, prenosi Glas Amerike.

    Letelica američkih vazduhoplovnih snaga C-17 sletela je u Egipat sa 24,5 tona medicinskih zaliha i pripremljenih obroka, saopšteno je iz američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

    "Sa 1,7 miliona interno raseljenih i 2,2 miliona kojima je potrebna humanitarna pomoć, veće humanitarne zalihe su ključne za spasavanje života i ublažavanje patnji najranjivijih", navodi se u saopštenju.
    Druga dva aviona stići će u Gazu narednih dana.

  • 20:07

    Palestinski Crveni polumesec: Izrael sprečava ulazak goriva u severni Pojas Gaze

    Palestinsko društvo Crveni polumesec saopštilo je večeras da su izraelske snage sprečile ulazak kamiona sa gorivom u severni Pojas Gaze.

    Udruženje je navelo da je pokušalo da doveze kamion sa gorivom, pored 31 kamiona humanitarne pomoći sa hranom, vodom i humanitarnim materijalom, u grad Gazu i na sever, ali da su okupacione snage stacionirane na vojnom kontrolnom punktu koji razdvaja sever Gaze sprečile unošenje kamiona za gorivo, prenosi agencija WAFA.

    "Uvođenje cisterne za gorivo imalo je za cilj da se pojača rad ambulanti Crvenog polumeseca koje deluju u severnom Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

  • 19:29

    Hamas: Spremni smo za sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca

    Zvaničnik Hamasa Gazi Hamad izjavio je danas da je ta grupa spremna da zaključi sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca sa Izraelom.

    "Ako Izrael ima ozbiljnu nameru da oslobodi svoje vojnike koji su zarobljeni, onda smo mi spremni da zaključimo sveobuhvatan sporazum", rekao je Hamad za Al Džaziru, prenosi "RIA Novosti".

    Oko 200 Izraelaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra na Izrael i dalje se nalazi u Pojasu Gaze.

  • 19:21

    Grifits predložio otvaranje još jednog prelaza u Pojas Gaze

    Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits otputovaće u sredu u Aman, prestonicu Jordana, na razgovore o mogućnosti otvaranja prelaza Kerem Šalom, kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stiže iz Izraela u Gazu.

    Smešten na granici Izraela, pojasa Gaze i Egipta, prelaz Kerem Šalom je pre trenutnog sukoba korišćen za prolaz više od 60 odsto kamiona koji su išli u Gazu.

    "Od početka smo rekli da nam je potrebno više od jednog prelaza. Trebalo bi istražiti mogućnost korišćenja Kerem Šaloma, i to će biti tema u Amanu", rekao je Grifits, koji je pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja.

    Trenutno je moguće pomoć dostaviti u Gazu jedino preko prelaza Rafa u Egiptu, ali on je izgrađen da tuda prolaze pešaci, a ne kamioni.

    Neimenovani zapadni diplomata je rekao da za sada nema izgleda za otvaranje prelaza Kerem Šalom, i dodao da Izael to ne dozvoljava jer se u blizini nalaze njihove trupe.

    Od početka primirja u Gazi, oko 200 kamiona svakodnevno je dovozilo pomoć u Gazu, ali to nije ni blizu dovoljno da zadovolji potrebe tamošnjeg stanovništva.

    "Znamo da bi više humanitarne pomoći trebalo da bude isporučeno Gazi. Znamo kako bismo je mogli povećati, ali postoje ograničenja van naše kontrole", rekao je Grifits.

  • 19:09

    Hamas pozvao Ilona Maska da poseti Pojas Gaze

    Visoki zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas Osama Hamdan pozvao je danas američkog milijardera i vlasnika društvene mreže IIks Ilona Maska da poseti Pojas Gaze kako bi video posledice izraelskog bombardovanja.

    "Pozivamo ga da poseti Gazu da vidi razmere masakra i razaranja počinjenih nad narodom Gaze", rekao je Hamdan na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

    Mask je juče posetio lokacije u Izraelu gde je Hamas izvršio napade 7. oktobra.

    On je tom prilikom izjavio da će učiniti sve što je neophodno kako bi se zaustavilo širenje mržnje

  • 18:53

    Šefovi CIA i Mosada u Kataru pregovaraju o produženju primirja

    Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, David Barni i direktor američke obaveštajne agencije CIA Vilijam Berns nalaze se u Kataru, gde pregovaraju o novom produženju primirja između Izraela i Hamasa i oslobađanju dodatnog broja talaca, saopštili su zvaničnici, piše "Gardijan".

    Jedan diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da su Berns i Barni otputovali danas u Katar, preneo je AP.

    Zvaničnici iz Egipta, koji su u pregovorima zajedno sa Katarom služili kao posrednici, pridružili su se pregovorima, rekli su.

    Sastanak treba da bude posvećen "nadogradnji napretka sporazuma o produženju humanitarne pauze, ali i da se iniciraju dalje diskusije o sledećoj fazi potencijalnog dogovora", rekao je izvor Rojtersu.

    Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je objavila sliku na kojoj se vidi da je premijer Netanijahu u razgovoru sa šefom Mosada Davidom Barneom,  i navela da se on "trenutno nalazi u Kataru".

    Izrael i Hamas su se u ponedeljak saglasili da produže privremeno primirje za još dva dana, do srede, otvarajući time put za oslobađanje još oko 20 ljudi koje palestinska grupa drži kao taoce.

  • 18:47

    Hamas predao petu grupu talaca Crvenom krstu

    Hamas je predao petu grupu talaca Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, piše  "Vol Strit Džornal", pozivajući se na neimenovane egipatske zvaničnike, preneo je "Tajms of izrael".

    Ministarstvo spoljnih poslova Katara je potvrdilo da su taoci predati Crvenom krstu.

  • 16:29

    Erdogan razgovarao sa Guterešom: Izrael krši međunarodno pravo

    Izrael nastavlja da nepromišljeno krši međunarodno pravo i mora da odgovara za počinjene zločine, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom telefonskog razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom , uoči sutrašnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN.

image